ΥΠΟΙΚ: Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης το φορολογικό

Εν μέσω επικρίσεων από την αντιπολίτευση η συζήτηση στη Βουλή
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 18:01
UPD:11/01/2013 08:45

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως οι εκπρόσωποί της «στερούνται εναλλακτικών προτάσεων».

Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας πως κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως είπε, είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλον τρόπο. «Δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και του ΔΝΤ, να προσθέτουμε 1 δισ. δαπάνες» ανέφερε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως οι εκπρόσωποί της «στερούνται εναλλακτικών προτάσεων». «Ψελλίζουν περίεργα πράγματα που δεν στέκουν ούτε για πρωτοετείς φοιτητές και μας δίνουν παραδείγματα χωρών που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στις βολές της αντιπολίτευσης για το πρόβλημα θέρμανσης, συνεπεία της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η καταγραφή μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, οφείλεται εν πολλοίς στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην "αποθεματοποίηση" πετρελαίου πριν την άνοδο της τιμής του. «Έχουμε προϋπολογίσει 80 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, ενώ οι αιτήσεις ανέρχονται σε 6 εκατ. Καλύπτουμε πάνω από το 85% του πληθυσμού», σημείωσε.

Όσον αφορά στις βολές που δέχθηκε για την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα γονέων και οι περίπου 150.000 πολύτεκνες οικογένειες (που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί), θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στάθηκε επίσης στα «βαριά πρόστιμα» που προβλέπονται για παραβάσεις σχετικές με την τεκμηρίωση των τιμών διασυνοριακών ενδοομιλικών συναλλαγών, που θα αποθαρρύνουν, όπως είπε, τις αθέμιτες πολιτικές μεγάλων εμπορικών ομίλων εις βάρος των καταναλωτών και του δημόσιου ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ακόμη ότι η ολοκλήρωση του φορολογικού θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την ένταξη από το 2015 και του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο θα φορολογείται βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων, «με εξαιρέσεις που θα υπάρξουν για τα μικρά εισοδήματα».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του για την οικονομική πορεία της χώρας. «Έχουμε πολύ μεγάλη προσαρμογή, το έλλειμμα μειώνεται δραστικά. Φέτος θα κλείσουμε καλύτερα από το στόχο τον προϋπολογισμό στη γενική κυβέρνηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τεράστια προσαρμογή» υπάρχει και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - κυρίως μέσω των εξαγωγών.

Υπέρ του φορολογικού νομοσχεδίου ως προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή προοπτική, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της συζήτησης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το νομοσχέδιο «δεν είναι το εθνικό φορολογικό σύστημα, ούτε οι ελεύθερες επιλογές μας σε σχέση με τον τρόπο φορολόγησης. Καθ' οδόν προς το συνέδριο, θα έχουμε ολοκληρώσει τον φορολογικό διάλογο και τη ριζοσπαστική μας πρόταση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα του, «με τις οποίες καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Δυστυχώς στις δηλώσεις του 2012, μόνον 11.000 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 150.000. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα όταν αγωνίζεσαι σε 2,5 χρόνια να πετύχεις, ταυτόχρονα, δημοσιονομική προσαρμογή, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι στόχοι αντιφάσκουν μεταξύ τους» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο άμεσο μέλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να εστιαστεί στη διαμόρφωση μιας φορολογικής πραγματικότητας σε ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, που θα βασίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Αν δεν κινηθούμε ριζοσπαστικά, έστω μετά το 2014, αν δεν φέρουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα να καταστήσουν τη χώρα μας φορολογική τους έδρα (και ει δυνατόν πραγματική), αν δεν δώσουμε κίνητρα για να δηλωθούν μεγάλα εισοδήματα, δεν θα πετύχουμε τίποτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τέλος την αισιοδοξία ότι η χώρα «θα τραβήξει μπροστά σε πείσμα όλων εκείνων που έχουν επενδύσει στην καταστροφή».

Επισημάνσεις και κριτική από τους εισηγητές των κομμάτων

Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ξεκίνησε εν μέσω ενστάσεων, με τους εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την συγκυβέρνηση ότι ευνοεί τους έχοντες. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ασημίνα Ξυροτήρη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα της υπερψηφίζει το νομοσχέδιο δεδομένων των συνθηκών. Σημειώνεται ότι νωρίτερα πρόταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αιχμή το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που επιτάσσει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Η πρόταση ωστόσο απερρίφθη κατόπιν δι' εγέρσεως ψηφοφορίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2271250 .

Των διατάξεων του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεζυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το νομοθέτημα «αντιμετωπίζει το μεγάλο έλλειμμα φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευθύνης που υπήρχε μέχρι σήμερα».

Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «δεν ικανοποιεί το αίτημα για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» και πως «ο διάλογος που άδοξα έληξε τον Φλεβάρη του 2012 με την αποχώρηση όλων των κομμάτων για το εθνικό φορολογικό, θα ξεκινήσει εκ νέου με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες». Πρόσθεσε επίσης ότι όσοι «με αβάσταχτη ελαφρότητα καλλιέργησαν μύθους περί "ισοδυνάμων μέτρων" έχουν πανηγυρικά διαψευσθεί».

Στη λογική των «ισοδύναμων μέτρων» επέμεινε πάντως η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ, ψέγοντας το υπουργείο Οικονομικών για το ότι δεν καταγράφει τα πρώτα αναγκαία μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και δημιουργίας των αναγκαίων μηχανισμών για την αποτροπή της.

«Μονάχα εισπρακτικό χαρακτήρα» διέκρινε στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής. «Οι κυβερνήσεις σας είναι στη λογική της διαπλοκής, αφού καμία φορά δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για άλλη κατεύθυνση, παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές σας εξαγγελίες», παρατήρησε, επικαλούμενος έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες- και αντί της επανεπένδυσης των κερδών, κινητοποιείται η ενθυλάκωσή τους». Το νομοσχέδιο, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, «τιμωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τις μικρές επιχειρήσεις με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, ισοπεδώνει κυριολεκτικά τους αγρότες, αφού δεν βάζει διαχωρισμό των μικρών αγροτών και των μεγάλων εκμεταλλεύσεων.

«Η χώρα έχει καταδικαστεί στη φτώχεια, το σκοτάδι και το κρύο. Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με τη διαμοίραση των ιματίων της χώρας στους δανειστές. Αντί όμως κάποιοι να κοιτάνε αυτό, κοιτάνε το κόμμα τους, σημείωσε, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), προβάλλοντας παράλληλα τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

«Φορολογείτε τους πάντες και τα πάντα με εξαίρεση τις τράπεζες και τους βουλευτές», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει 31 σελίδες φοροαπαλλαγές», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ό,τι συμβαίνει στη ναυτιλία, όπου απαλλάσσονται τα κέρδη που προκύπτουν απ' την εκμετάλλευση πλοίων, θα γίνει τώρα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που χάραξε το Μάαστριχτ. Η σκιαμαχία της πάταξης της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται ως ένα ακόμα εργαλείο για το τσάκισμα των λαϊκών οικογενειών», πρόσθεσε.

Την απόφασή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο «για να μην πτωχεύσει η χώρα» ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αν δεν έλθει το σχέδιο νόμου, εκείνο που θα απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και θα καταργεί επί της ουσίας τον ΚΒΣ (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), τότε η συναίσθηση της πικρίας και η πολιτική αντίληψη της αδικίας, που είναι στα στόματα και την ψυχή των Ελλήνων πολιτών, θα ροκανίζουν και τη λαϊκή και την εθνική ενότητα», ανέφερε στην ομιλία του.

Φ. Κουβέλης: Ουσιαστικές και δίκαιες διατάξεις στο φορολογικό

ΚΚΕ

Σε δηλώσεις νωρίτερα σήμερα μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο περιέχει ουσιαστικές, αλλά και δίκαιες διατάξεις, ενώ αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα ζητήματα που έχουν σχέση με την φοροδιαφυγή.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΔΗΜΑΡ έχει επιμέρους επιφυλάξεις για κάποιες από τις διατάξεις του ν/σ, τις οποίες και θα αναδείξει κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

Αλ. Παπαρήγα: Νέοι προκλητικοί φόροι

Το νέο φορολογικό «επιβάλλει νέους άμεσους και έμμεσους φόρους στους εργαζόμενους, προκλητικούς που δεν αντέχονται αν τους δούμε και σωρευτικά», δήλωσε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα και εκτίμησε ότι σε λίγο καιρό θα έρθουν ακόμη χειρότερα.

Η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι κάθε χρόνο μεγαλώνει το ποσοστό της φορολόγησης του λαού σε σχέση με το τι φόροι εισπράττονται από τις επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι «έκαναν τα κλειστά μάτια γιατί ακριβώς ήθελαν να έχουν μια πολιτική συμμαχιών προς ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων, στην πραγματικότητα όμως εντός ολίγου χρονικού διαστήματος θα είμαστε όλοι φοροφυγάδες». «Αλλά φοροφυγάδες που δικαιούμαστε να μην πληρώνουμε, να παλεύουμε, να διεκδικούμε γιατί δεν πάει άλλο. Δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να πληρώνεις περισσότερα απ’ ότι βάζεις στην τσέπη σου», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα