Προσέλκυση επενδύσεων με συγκεκριμένα στοχοχρονοδιαγράμματα

Παρουσία του Πρωθυπουργού η ανακοίνωση των δράσεων του ΥΠΑΝ για το 2013
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 13:43
UPD:10/01/2013 11:47

Το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις και αυτό θα το πετύχουμε με συγκεκριμένα στοχοχρονοδιαγράμματα, όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα βήματα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013.

Η προσέλκυση επενδύσεων δεν γίνεται με ευχές και δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα ουσιαστικά βήματα και στοχοχρονοδιαγράμματα, τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η παρουσία του στην ανακοίνωση των δράσεων του υπουργείου υποδηλώνει την πρωταρχική σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Α. Σαμαράς - Κ. Χατζηδάκης: Oι δράσεις για ανάπτυξη το 2013

Α. Σαμαράς - Κ. Χατζηδάκης: Oι δράσεις για ανάπτυξη το 2013

Το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για να προσελκύσουμε επενδύσεις και αυτό θα το πετύχουμε με συγκεκριμένα στοχοχρονοδιαγράμματα, όχι με ευχές και δημόσιες σχέσεις, αλλά με συγκεκριμένα βήματα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, για να σημειώσει ότι οι επενδύσεις απαιτούν ρευστότητα, η οποία -όπως είπε- θα προέλθει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή των καταθέσεων.

Οι επενδύσεις προαπαιτούν επίσης διαρθρωτικές αλλαγές, συνέχισε ο κ. Σαμαράς. Ηδη έγιναν πολλές προχωράμε περισσότερο με στόχο να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση, κατέληξε, θα συμβάλει στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας αρχικά ένα σύντομο απολογισμό όσων έχουν ήδη γίνει. Ενδεικτικά ανέφερε 20 από τις δράσεις του υπουργείου που ολοκληρώθηκαν εντός του β' εξαμήνου του 2012, μεταξύ των οποίων οι συμφωνίες με την ΕΤΕπ, η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και η υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης για το β' εξάμηνο, το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ, οι συμφωνίες με τους παραχωρησιούχους για την επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων, η προώθηση των έργων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.

Σε τρεις άξονες ο προγραμματισμός για το 2013

Όσον αφορά τον προγραμματισμό για το 2013 ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα κινηθεί σε τρεις άξονες: τη ρευστότητα, την προώθηση των δημόσιων έργων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον άξονα της ρευστότητας ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

1. Εντός του 2013, υλοποιείται η συμφωνία με την ΕΤΕπ για τις ΜμΕ και συμβασιοποιούνται ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα 1,44 δισ. ευρώ που προβλέπονται, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση στο 1 δισ. ευρώ.

- Σε εφαρμογή τίθεται το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, μέσω των εμπορικών τραπεζών προς τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους. Οι πιστώσεις θα είναι ανακυκλούμενες και το συνολικό ύψος αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ από τις 14 Ιανουαρίου προκηρύσσεται και υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ (ΠΕΠ) στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών, της μεταποίησης και του τουρισμού, σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας.

- Μέσω της δράσης ICT4growth, που επίσης θα προκηρυχθεί άμεσα, προβλέπεται η ενίσχυση των ΜμΕ με κονδύλια ύψους 130 εκ. ευρώ.

- Εντός των ημερών προωθείται δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων απλούστευσης των διαδικασιών του ΕΣΠΑ.

- Το ΥΠΑΝ είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών και της μείωσης του κόστους των απαλλοτριώσεων καθώς επίσης σε συνεχή διαδικασία εκκαθάρισης των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα.

- Υποστηρίζονται με project managers τα έργα προτεραιότητας που έχουν ανάγκη επιτάχυνσης και ειδικότερα αυτά που αποτελούν τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, όπως είναι το Εlenxis, το εθνικό ληξιαρχείο, οι υποδομές για την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τα e-procurement” και e-prescription

- Παράλληλα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ήδη όπως είπε ο υπουργός, από τα μόλις 11,2 δισ. ευρώ που προβλέπονταν, έχουν διασφαλιστεί περίπου 14 δισ. ευρώ περίπου. Παράλληλα προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ.

3. «Ξεπαρκάρονται» κονδύλια του ΕΤΕΑΝ και απλοποιούνται οι διαδικασίες:

- Εντός του τρέχοντος μηνός αρχίζει το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκ. ευρώ περίπου προς τις επιχειρήσεις, με ανασχεδιασμό του ΤΕΠΙΧ. Η επιδότηση επιτοκίου θα είναι 50%.

- Απλοποιείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για να παρασχεθεί ρευστότητα ύψους 450 εκατ. ευρώ επιπλέον.

- Η διοίκηση του ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώνει σύντομα νέες πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του ταμείου «ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά τον αλιευτικό στόλο, τις υδατοκαλλιέργειες, τις επιχειρήσεις των αλιευτικών προϊόντων αλλά και νέες δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4. Ενίσχυση της ρευστότητα μέσω του Επενδυτικού Νόμο με πληρωμές ύψους 620 εκατ. ευρώ για το 2013, έναντι 510 εκατ. ευρώ το 2012.

5. Δημιουργείται Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα αντλεί κεφάλαια από το δημόσιο τομέα, αναπτυξιακές τράπεζες και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο άξονας δράσης για τα Δημόσια Έργα περιλαμβάνει:

- Τους 4 αυτοκινητοδρόμους, με στόχο την επανεκκίνηση των έργων τον Απρίλιο

- Το Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Στην Αθήνα, η επέκταση προς Ανθούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο , ενώ η επέκταση προς Ελληνικό μέχρι τον Ιούλιο. Ο σταθμός του Χαϊδαρίου (Αγία Μαρίνα), θα δοθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο και η επέκταση Χαϊδάρι (Αγία Μαρίνα) - Πειραιάς, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό Ν. Ελβετία εγκαθίσταται άμεσα ο μετροπόντικας για τα σχετικά έργα και ο σταθμός Αμαξοστάσιο θα δοθεί για εργασίες, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, εντός του έτους. Επίσης, εντός του Μαρτίου 2013 -εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο- υπογράφεται η σύμβαση επέκτασης προς Καλαμαριά με 5 σταθμούς, που θα είναι μήκους 5 χλμ και προϋπολογισμού 518 εκ ευρώ.

- Την επέκταση του Τραμ από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά, με τη σχετική σύμβαση να υπογραφεται τις επόμενες μέρες. Το έργο που θα αρχίσει άμεσα, είναι προϋπολογισμού 92 εκ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.

- Σιδηροδρομικά Έργα (σιδηροδρομική σύνδεση με το Λιμάνι του Ικονίου, σιδηροδρομικό διαμετακομιστικό κόμβο του Θριασίου, σιδηροδρομικό άξονα Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, το έργο Τρεις Γέφυρες – ΣΚΑ που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2013, η διπλή γραμμή στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός και το σύστημα ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Aθήνα - Τιθορέα, γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης με τον τοπικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων).

-Τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Λαυρίου.

- Εργα οδοποιίας στην Αττική και την Περιφέρεια , συνολικού προϋπολογισμού 243 εκ ευρώ, που δημοπρατούνται εντός του α' εξαμήνου 2013 και αντίστοιχα έργα ύδρευσης 103,4 εκατ ευρώ.

- Το Αεροδρόμιο Καστελίου

- Εργα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, συνολικού προϋπολογισμού, 167 εκ. ευρώ που δημοπρατούνται και συμβασιοποιούνται εντός α' εξαμήνου 2013,

- 10 έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων

- Την κατασκευή λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Τέλος, αναφορικά με τον τρίτο άξονα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

1. Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί προς ψήφιση, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας (διεύρυνση περιόδων εκπτώσεων και προσφορών, προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές)

2. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση κατά 50% του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων.

3. Αξιοποίηση εργαλείων ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε τέσσερις τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο).

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους εν λόγω τομείς , με τις σχετικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών. Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013 θα υιοθετηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών περιορισμών και την εισαγωγή εναλλακτικών μέτρων.

4. Συνεργασία με Παγκόσμια Τράπεζα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας

5. Περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές με διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και προώθηση των εξαγωγών αλλά και το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece σε έναν νέο, ενιαίο φορέα που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013. Στο ίδιο πλαίσιο μεταφέρονται στο ΥΠΑΝ τα στελέχη και οι αρμοδιότητες ΟΕΥ.

6. Εντός του 2013, αναμορφώνεται συνολικά το πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των έργων, των προμηθειών και των υπηρεσιών. όσον αφορά το e-procurement (σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών), η ηλεκτρονική υποδομή για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ εντός του μηνός, θα έρθει προς ψήφιση ο νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, να διασφαλιστεί ότι η Κεντρική Κυβέρνηση θα προμηθεύεται τουλάχιστον το 25% των αναγκών της σε προμήθειες και υπηρεσίες , μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών μέχρι το Δεκέμβριο του 2013. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών θα είναι πλήρως λειτουργική και έτοιμη για χρήση από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών τον Ιούλιο του 2013.

7. Αποκρατικοποιήσεις

- Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη Μαρτίου, ώστε οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών να εκκινήσουν τον Ιούνιο. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και η ROSCO, που είναι επιφορτισμένη με τη συντήρηση του τροχαίου υλικού.

- Αεροδρόμια: Εντός Ιανουαρίου θα υποβληθεί προς ψήφιση το σύνολο των διατάξεων για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ ώστε να έχει ένα διακριτό ρόλο ως προς τα ρυθμιστικά ζητήματα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ακολούθως θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την Παραχώρηση Χρήσης των 37 αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ.

- Ταχυδρομική Αγορά – Ιδιωτικοποίηση ΕΛΤΑ: Εντός του α’ τριμήνου του 2013, μετά και τη σχετική έγκριση της Κομισιόν, εκδίδονται οι Υπουργικές Αποφάσεις για το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας και την κάλυψη του κόστους της

- ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ : Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή, το νομοθετικό πλαίσιο

- Υπεραστικές Οδικές Μεταφορές: Ολοκληρώνεται η στρατηγική για την απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με ειδική μέριμνα και για τις απομακρυσμένες περιοχές. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χατζηδάκης, όλες οι διαδικασίες που εξαρτώνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2013.

8. Διευκόλυνση Επενδύσεων

Παράλληλα με την παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων και την ένταξη ορισμένων στις διαδικασίες Fast Track, δημιουργείται άμεσα Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις

9. Επικοινωνίες

- Μέχρι το τέλος του α' τριμήνου 2013 και αφού υπάρξει θετική απάντηση της Κομισιόν, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το Rural Broadband - την ευρυζωνική διασύνδεση αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

- Σε εξέλιξη η προεργασία για τη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα επιλύει προβλήματα και θα ρυθμίζει το πλαίσιο υλοποίησης του δικτύου, σχετικά με το καθεστώς διέλευσης ευρυζωνικών υποδομών.

- Μέχρι το τέλος του 2013, προχωρά η μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση, ώστε να καλυφθούν γεωγραφικά τα 2/3 της χώρας. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός των Παρόχων Δικτύου Ψηφιακής Τηλεόρασης.

Ολοκληρώνονται επίσης οι διαγωνισμοί για τα παρακάτω έργα:

* ΜΑΝ ("Ολοκλήρωση Μητροπολιτικών Δακτυλίων"- ευρυζωνικότητα), μέχρι τον Ιούλιο 2013

* Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, εντός του πρώτου εξαμήνου

* Ψηφιακό μητρώο Δικτυακών Υποδομών (καταγραφή των δικτυακών υποδομών της χώρας) , μέχρι το τέλος Ιουνίου

* e-call (για τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης), εντός του πρώτου τριμήνου 2013.

10. Εκσυγχρονισμός Αστικών Συγκοινωνιών :

- Αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής και των ελλειμμάτων των φορέων. Ενισχύεται το προσωπικό ελέγχου με αναδιάταξη των Οργανογραμμάτων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ. Ανάδοχος τον προσεχή Ιούνιο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες εισόδου στους σταθμούς (έργο θα παραδίδεται σταδιακά σε χρήση το 2014.), ενώ το ίδιο ισχύει και για το έργο της Τηλεματικής, όπου ολοκληρώνεται ο σχετικός διαγωνισμός.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γίνει πιστοποίηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών κατά το Πρότυπο ΕΝ 13815, που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όπως είπε ο υπουργος, η ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου, θα έχει στο εξής αντανάκλαση και στη χρηματοδότηση που θα παίρνουν οι φορείς από το κράτος. Η πρώτη φάση της πιστοποίησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ συνολικά το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο το αργότερο.

- Προχωρά η αναδιοργάνωση του συγκοινωνιακού έργου στην Αττική

- Το α’ εξάμηνο του 2013 ξεκινούν οι διαδικασίες για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ενός νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα.

11. Νέο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών (νοικοκυριά και ΜμΕ).

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα αναμορφώσει το πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια εκκρεμοδικία και να εξασφαλιστεί η συντομότερη επάνοδος του οφειλέτη στην οικονομική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση προτείνει πρόγραμμα διευκόλυνσης δανειοληπτών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να μπορούν τα νοικοκυριά για 48 μήνες να καταβάλλουν δόση που δεν θα ξεπερνάει το 30% των μηνιαίων αποδοχών του οφειλέτη.

Επιπλέον, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προτείνεται η βελτίωση του πλαισίου του Τειρεσία ώστε να αξιολογούνται με βάση το συνολικό τους προφίλ και όχι από μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. Τέλος, θα συμπεριληφθούν μέτρα για τους συνεπείς δανειολήπτες.

«Βάζουμε το στόχο και το χρόνο»

Σε παρέμβασή του μετά το τέλος της παρουσίασης, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία του στοχοχρονοδιαγράμματος: «Βάζουμε και το στόχο και το χρόνο .. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να ορίζει τους στόχους της και να τους ορίζει χρονικά... να εξηγεί γιατί πέφτει έξω καμιά φορά και καθυστερεί και στον πρωθυπουργό να ελέγχει ανάλογα για την κάθε εξέλιξη».

Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε ο κ. Σαμαράς, μπαίνουμε σε ένα σύγχρονο σύστημα, όπου δεν είναι πια 'λόγια στον αέρα', αλλά συγκεκριμένες προσδοκίες που πρέπει να καλυφθούν για συγκεκριμένα έργα, προκειμένου να εδραιωθεί η νοοτροπία της συνέπειας και της συνέχειας, ασχέτως του ποιος είναι υπουργός.

Εξω από το κτήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου ήταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου πενήντα άτομα που φώναζαν συνθήματα κατά της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στη «Βίλα Αμαλία».

«Η περίφημη ανάπτυξη που ακούμε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις είναι μία φούσκα που μέχρι σήμερα έφερε μόνο ύφεση και ανεργία», σχολιάζει η Χρυσή Αυγή με αφορμή τη συνέντευξη τύπου Σαμαρά - Χατζηδάκη.

«Επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου και παραγωγική εργασία για όλους τους Έλληνες μακριά από γραφεία και υπηρεσίες. Αυτή είναι η αρχή της λύσης του ελληνικού προβλήματος», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ επισημαίνει πως αυτό που η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ονομάζουν ανάκαμψη της οικονομίας είναι η ανάκαμψη της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και προϋποθέτει κατακρήμνιση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων στη φτώχεια, στην ανασφάλεια.

«Γι' αυτό οι αναδιαρθρώσεις που εξαγγέλλουν ως προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων πρώτα απ' όλα σχετίζονται με τις ριζικές ανατροπές των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις και στις όποιες κοινωνικές παροχές υπήρχαν», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα