Κίνα : 16,3% αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 10:35
UPD:10:36

ΚΑΤΑ 16,3%, περίπου 1/6, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας το Σεπτέμβριο, άνοδο, την οποία οδήγησαν πρώτες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Hyundai Motor Co. και οι εταιρείες που επεκτείνονται στην χώρα, όπως η Geely Group Co., προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 16,3%, σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας στα 370 δισ. γουάν (45 δισ. δολ.), σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο Πεκίνο. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που παρήχθησαν αυξήθηκε κατά 37%.

«Η παραγωγή παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος και αυξάνεται συνεχώς από την αύξηση της αντίστοιχης των πρώτων υλών και των αυτοκινήτων», ανέφερε ο Zhou Heyu, οικονομολόγος στης Guotai Junan Securities στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας : «Ο κόσμος έχει περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να μπορεί να τα διαθέσει για την αγορά αυτοκινήτου».

Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, βοηθά την οικονομία της Κίνας, την έκτη σε μέγεθος στον κόσμο, να αναπτυχθεί με ταχύτερο από τον διπλάσιο ρυθμό, έναντι οποιασδήποτε άλλης ανταγωνίστριάς της, ενώ δημιουργούνται θέσεις για αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που ψάχνουν για εργασία. Αν και επισήμως, ο δείκτης ανεργίας ήταν στο 4% στα τέλη Ιουνίου, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπερβαίνει το 10% εάν στους ανέργους συμπεριληφθούν εκείνοι που έχουν απολυθεί και οι μετανάστες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρήγαγαν συνολικά 428.000 αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των επιβατικών αυτοκινήτων να σημειώνουν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 70%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 190.000 οχημάτων.

Η εταιρεία venture, μεταξύ Hyundai Motor και Beijing Automotive Industry Co., άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 2002 και ελπίζεται ότι θα πουλήσει περίπου 50.000 μοντέλα φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπ' αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας και για κάθε έτος μέχρι το 2010.

Η Geely Group, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία συναρμολόγησης αυτοκινήτων, ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε, ότι θα αρχίσει να παράγει ένα νέο επιβατικό αυτοκίνητο τον επόμενο μήνα, στο εργοστάσιό της κοντά στη Σαγκάη. Πέρυσι, η εταιρεία συναρμολόγησε και πούλησε συνολικά 50.000 αυτοκίνητα και στοχεύει να διπλασιάσει φέτος την παραγωγή της.

Η παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα, προβλέπεται να υπερβεί τα τέσσερα εκατ. οχήματα φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο όμως δεν έκανε αναφορά στην πηγή. Το οκτάμηνο του 2003 η Κίνα παρήγαγε 2,73 εκατ. οχήματα εκ των οποίων τα 2,72 εκατ. πουλήθηκαν εντός χώρας.

Ηλεκτρονικά, Χημικά

Ανάπτυξη γνωρίζουν οι κλάδοι των ηλεκτρονικών και των χημικών στην Κίνα, καθώς αυξάνονται οι λιανικές πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας, όπως και στους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η εταιρεία Grace Semiconductor, που παράγει ημιαγωγούς και ιδρύθηκε από τον γιο του πρώην προέδρου της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της μέχρι το 2006.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών της Κϊνας, Sinopec Yizheng Chemical Fibre Co., εκτιμά ότι τα κέρδη της εννεάμηνο του έτους θα είναι κατά 50% υψηλότερα, καθώς η ζήτηση ώθησε ανοδικά τις πωλήσεις και περιόρισε το κόστος λειτουργίας της.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 17,1% τον Αύγουστο, το εννεάμηνο του έτους σημείωσε αύξηση 16,5%. Η οικονομία της Κίνας, είχε το πρώτο εξάμηνο του έτους ρυθμό ανάπτυξης 8,2% από 8% που είχε εμφανίσει το 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα