ASML Holding NV : Περιορισμός των ζημιών το γ' τρίμηνο

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 12:06

ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ περιόρισε τις ζημίες της το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή computer chip, ASML Holding NV., μετά από την έναρξη μείωσης κατά το 1/10 του προσωπικού της και τη συγκράτηση των δαπανών της.

Οι καθαρές της ζημίες διαμορφώθηκαν στα 30,5 εκατ. ευρώ (36 εκατ. δολ.) ή έξι σεντς ανά μετοχή, έναντι 60 εκατ. ευρώ ή 12 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Beth Kitchener, στην έδρα της στην Ολλανδία.

Οι πωλήσεις της ASML αυξήθηκαν σε ποσοτό 5,3%, φθάνοντας στα 370,1 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός των παραγγελιών. Μείωση 19% εμφάνισαν τα συνολικά έξοδα της εταιρείας, φθάνοντας στα 112,1 εκατ. ευρώ.

Η ASML, στης οποίας το πελατολόγιο περιλαμβάνεται η Intel Corp., μειώνει το κόστος λειτουργίας της, εν αναμονή της ανάκαμψης της βιομηχανίας των ημιαγωγών. Η εταιρεία, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα μειώσει κατά 550 θέσεις εργασίας το προσωπικό της.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chip στον κόσμο, Intel, ανακοίνωσε χθες, ότι τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν το τρίτο τρίμηνο και αυξήθηκαν οι πωλήσεις της.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυξάνονται οι παραγγελίες, κάτι το οποίο δεν έχει επιδράσει ακόμη θετικά στα κέρδη της εταιρείας», ανέφερε ο Gert-Jan Geels, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια με την Eureffect BV στο Αμστερνταμ και κατέχει μετοχές της ASML, συμπληρώνοντας : «Ακόμη αναρωτιόμαστε αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο».

Οι μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν κατά 8%, φθάνοντας στα 13,45 ευρώ η μία, στις 9:18' π.μ. στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, τοπική ώρα. Μέχρι χθες, κέρδισαν μέσα στο έτος ποσοστό της τάξης του 57%, ενώ οι τρεις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Bloomberg Europe Semiconductors Index, ο οποίος περιλαμβάνει και την ASML, κέρδισε ποσοστό 55%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι οι ζημίες της θα ανήρχοντο σε 30 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της θα αυξάνοντο στα 372,4 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην τρίτη μείωση των θέσεων εργασίας, κατά 550 αυτή τη φορά, στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους λειτουργίας της που ξεκίνησε το 2001. Οι απολύσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν στην Ολλανδία θα φθάσουν τις 1.450 και θα μειώσουν το προσωπικό της σε 4.650 εργαζομένους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα