Ο ρωσικός Τύπος για τη μη έκδοση Γκουζίνσκι

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 13:52

«Νέα ήττα» της ρωσικής εισαγγελίας, χαρακτηρίζει σήμερα ο ρωσικός Τύπος την άρνηση της ελληνικής δικαιοσύνης να εκδώσει το ρώσο επιχειρηματία Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ωστόσο επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή βολεύει το Κρεμλίνο καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Η προσκείμενη στο Κρεμλίνο Βρέμια Νοβοστέι σημειώνει ότι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τον Γκουζίνσκι είναι «άνευ προηγουμένου» στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ίσως οι Έλληνες να προσέφεραν καλή υπηρεσία στους Ρώσους» επισημαίνοντας ότι «η ρωσική πολιτική ηγεσία υπολόγιζε σε μία τέτοια απόφαση» λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2004. «Η έκδοση του Γκουζίνσκι θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στο Κρεμλίνο. Η σύλληψή του θα είχε θεωρηθεί πολιτική τις παραμονές των εκλογών. Θα ήταν γελοίο να μη συλληφθεί έπειτα από όλη αυτή τη διαδικασία έκδοσης», υπογραμμίζει η Βρέμια Νοβοστέι.

«Κανείς δεν περίμενε άλλη κατάληξη» ενώ η ρωσική εισαγγελία έδινε την εντύπωση ότι δεν ήταν «βέβαιη για ό,τι έκανε», γράφει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Σύμφωνα με τη Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα, «Η Δύση αρχίζει να επιδεικνύει πλήρη δυσπιστία απέναντι στα ρωσικά αιτήματα έκδοσης».

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Ισπανία, που αρνείται να εκδώσει τον Γκουζίνσκι, ο οποίος κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για αισχροκέρδεια και ξέπλυμα χρήματος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι και η βρετανική δικαιοσύνη, πρόσφατα, αρνήθηκε να εκδώσει τον επιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι και τον συνεργάτη του Γιούλι Ντούμποφ, στους οποίους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Μία δεύτερη διαδικασία έκδοσης, του τσετσένου απεσταλμένου Αχμεντ Ζακάγεφ, βρίσκεται σε εξέλιξη την περίοδο αυτή στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα