Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2003 13:19
UPD:13:25

ΟΡΙΑΚΗ άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα τα fututes στη Wall Street πριν από την ανακοίνωση κρίσιμων στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16:15 θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή Σεπτεμβρίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,1% τον Αύγουστο.

Νωρίτερα, στις 15:30, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις μειώθηκαν κατά 9.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου, ο οποίος εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης, στις 17:00, η κατάθεση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας με θέμα τη διεθνή οικονομική πολιτική και τη συναλλαγματική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες οι λιανικές πωλήσεις – εξαιρουμένων των αυτοκινήτων – σημείωσαν αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα το Σεπτέμβριο, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική της ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις Αυγούστου.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες πως ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών στον μεταποιητικό τομέα της πολιτείας εκτινάχθηκε στην ένδειξη -ρεκόρ 33,7 τον Οκτώβριο από 18,35 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στη μηνιαία έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας, που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, η Fed κάνει λόγο για επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της αμερικανικής οικονομίας χάρη στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών. Διαπιστώνει παράλληλα ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η αγορά εργασίας, ωστόσο, παραμένει αδύναμη.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 1,8 δισεκ. δολ. ή 1,02 δολ. ανά μετοχή έναντι 1,7 δισεκ. δολ. ή 99 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αντιθέτως, κατώτερη των προσδοκιών ήταν η αύξηση των πωλήσεών της, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 9%. Η διοίκηση της ΙΒΜ εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη για το επόμενο έτος επισημαίνοντας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι τα καθαρά της κέρδη στο τρίτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο ανερχόμενα σε 823 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν ωστόσο κατά 5%, στα 6,9 δισεκ. ευρώ. Η μετοχή της στο χρηματιστήριο του Ελσίνκι υποχωρεί κατά 2,11%.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford η οποία αναμένεται να εμφανίζει λειτουργικές ζημίες 11 σεντς ανά μετοχή. Πριν από τις 16:30 είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εταιρειών: Altria, Caterpillar, Coca-Cola, Honeywell International και United Technologies.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Advanced Micro Devices και της Sun Microsystems.

Στις 13:56 (ώρα Ελλάδος) οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν οριακή άνοδο κατά 5,5 και 8 μονάδες αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα