Θολή η εικόνα των κερδών

Πιέσεις στον Dow Jones από Caterpillar και ΙΒΜ
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:33

ΑΔΡΑΝΗΣ παρέμεινε η Wall Street στα οικονομικά και επιχειρηματικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, με τους επενδυτές να αναμένουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εταιρική Αμερική του τρίτου τριμήνου.

Η Caterpillar και η ΙΒΜ άσκησαν πιέσεις στο δείκτη Dow Jones, καθώς οι ανακοινώσεις τους δεν ικανοποίησαν την αγορά. Η μετοχή της Caterpillar υποχώρησε 5,9%, ενώ η αντίστοιχη της IBM ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος «χαμένος» μεταξύ των blue chip, υποχωρώντας 3,9%.

Αντίθετα, η μετοχή της Honeywell International παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις στο δείκτη Dow Jones, καθώς οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από τις προβλέψεις για την κερδοφορία τέταρτου τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 11,33 μονάδες, ποσοστό 0,12%, φθάνοντας τις 9.791,72 μονάδες. Με άνοδο 11,04 μονάδων, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.950,14 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν, χθες, αντανακλώντας την απογοήτευση που ένιωσαν οι επενδυτές ακούγοντας τα αποτελέσματα τριμήνου των Nokia, SAP, IBM, που αποδείχθηκαν κατώτερα των προβλέψεων της αγοράς.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,6% και 0,7%, αντίστοιχα, κρατήθηκαν όμως πάνω από τις 900 και 2.500 μονάδες με σχετική άνεση. Ειδικά, ο πρώτος δείκτης βρέθηκε μια ανάσα από τα ψηλότερα επίπεδα του 2003 την Τετάρτη και η χθεσινή διόρθωση θεωρήθηκε από πολλούς φυσιολογική.

Εμπειρογνώμονες επιμένουν πως το γενικό κλίμα στις αγορές είναι θετικό καθώς εκτιμούν πως τα επιχειρηματικά κέρδη του τριμήνου θα αποδειχθούν, συνολικά, καλύτερα των προσδοκιών. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, επισήμαναν με ενδιαφέρον το γεγονός πως οι περισσότεροι δείκτες και αρκετές μετοχές - ειδικά κυκλικές - πλησιάζουν τα ανώτερα επίπεδα των τεχνικών ορίων διακύμανσης.

Ο τομέας τεχνολογίας ηγήθηκε της πτώσης, χάνοντας 2,5%, όμως παραμένει περίπου 33% πάνω από την αρχή του έτους και είναι ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις του 2003.

Ο ενθουσιασμός που επικρατεί για τις προοπτικές του κλάδου «πάγωσε» κάπως μετά τις ανακοινώσεις των κερδών από τους τρεις προαναφερόμενους γίγαντες. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nokia (-3%), SAP (-2%), Pinault Printemps Redoute (+4%), Van der Moolen (-16%), Nestle, L'Oreal.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα