HSBC Holdings Plc : Προς απόλυση 4.000 εργαζόμενοι

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 09:21

ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ οργανώσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, HSBC Holdings Plc, καθώς σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 4.000 εργαζομένους στη Βρετανία, αφού αναγκάζεται να αυξήσει την απασχόληση στην Ασία, λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας.

«Θα πολεμήσουμε με νύχια και δόντια, προκειμένου να κάνουμε τη διοίκηση της τράπεζας να σκεφθεί τα επόμενα βήματά της», ανέφερε ο Rob O'Neill, εκπρόσωπος της ένωσης των εργαζομένων στην εταιρεία σε χθεσινή του δήλωση. Η τράπεζα που εδρεύει στο Λονδίνο, προγραμματίζει να μεταφέρει πολλές από τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, τη Μαλαισία και την Ινδία.

Η HSBC όπως η J.P. Morgan Chase & Co., η Morgan Stanley και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταφέρουν μέρος των εργασιών τους στην Ασία και την Ινδία, προκειμένου να αποφύγουν να κάνουν δαπάνες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για μισθούς και ενοίκια κτιρίων. Η τράπεζα, μειώνει το κόστος της μετά από πωλήσεις πλέον των 45 δισ. δολ. που έκανε μέσα στην τελευταία πενταετία.

«Αυτή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της παγκοσμιοποίησης», ανέφερε ο Winson Fong, ο οποίος διαχειρίζεται δύο δισ. δολ. σε μετοχές με την SG Asset Management Ltd., συμπεριλαμβανομένων και τραπεζικών μετοχών στην Ασία. Ο ίδιος δεν έχει μετοχές της HSBC. «Οσο μεγαλύτερη είναι μία εταιρεία, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για μείωση του κόστους λειτουργίας της», συμπλήρωσε.

Η τράπεζα, που ιδρύθηκε στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη πριν από 138 χρόνια, προέβη τον Ιούλιο στην ανακοίνωση 1.400 απολύσεων στα κεντρικά της γραφεία. Συνολικά, θα μειώσει κατά 13% το εργατικό της δυναμικό στη Βρετανία. Διεθνώς απασχολεί 215.000 υπαλλήλους και 42.000 στη Βρετανία.

Σημειώνεται, ότι οι μισθοί στην Ινδία είναι κατά 10,5 χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Indian Institute of Management. Οι μισθοί των Ινδών που κατέχουν MBA, είναι περίπου 13.000 δολ. τον χρόνο.

Στη χώρα η HSBC σχεδιάζει να απασχολήσει 8.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησής της τον Αύγουστο.

Το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της HSBC σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 25%, φθάνοντας στα 4,11 δισ. δολ., μετά την πώληση αντί 15,5 δισ. δολ. της δανείστριας Household.

Συνολικά φέτος η μετοχή της κέρδισε ποσοστό 24%, ποσοστό υψηλότερο του 17% των κερδών που σημείωσε ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services, που αποτελείται από 79 εταιρείες. Η μετοχή της διατηρήθηκε στα 110,50 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 12:23' π.μ., τοπική ώρα. Εκλεισε κατά 1% χαμηλότερα, στις 854 πένες η μία χθες, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα