ΙΟΒΕ: Κίνδυνος δημοσιονομικής χαλάρωσης

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 15:36

Oι αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες που εξήγγειλε η κυβέρνηση μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα, αν παράλληλα υλοποιηθούν και λειτουργήσουν διαδικασίες αποτελεσματικότερου ελέγχου και περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Αυτό επισημαίνει το Ιδρυμα Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Tο IOBE τονίζει ότι στη χώρα μας οι επιπτώσεις της διεθνούς επιβράδυνσης έγιναν λιγότερο αισθητές, το ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνει και το 2003 με υψηλούς ρυθμούς και η ανάπτυξη προβλέπεται ότι το τρέχον έτος θα είναι η ταχύτερη στην ευρωζώνη.

Eπισημαίνεται, πάντως, ο κίνδυνος δημοσιονομικής χαλάρωσης καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δημοσιονομική διαχείριση το 2003 θα παρουσιάσει υπερβάσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,6%, έναντι 6% που είχε προϋπολογισθεί.

Τα ελλείμματα της Κεντρικής Κυβέρνησης ως ποσοστά του ΑΕΠ κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα προϋπολογισθέντα και στις ίδιες κατευθύνσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική και το 2004.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα τις περιφερειακές οικονομίες της Ε.Ε., υστερεί σημαντικά -με εξαίρεση κάποιες σύντομες χρονικές περιόδους- στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 1995-2000, όταν σε διεθνές επίπεδο οι εισροές ΞΑΕ παρουσίασαν αλματώδη ανάπτυξη κατά 328%, στην Ελλάδα κατέγραψαν άνοδο μόλις 3%.

Tο ΙΟΒΕ αποδίδει την υστέρηση αυτή σε μιά σειρά εμποδίων, όπως η περιορισμένη έκταση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και εργασίας, ο γραφειοκρατικός χαρακτήρας του δημόσιου τομέα, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών, η χρονοβόρα και μη διαφανής διαδικασία έκδοσης αδειών και το φορολογικό σύστημα.

Για τη διεθνή οικονομία το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης το 2004 είναι ήδη σαφείς, η οικονομία της ευρωζώνης υπόκειται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες και οι προβλέψεις είναι πιο συγκρατημένες. Πάντως και εδώ αναμένεται ότι περί τα τέλη του 2003 θα βελτιωθεί το κλίμα. Κύριες παράμετροι που συνηγορούν στην πρόβλεψη αυτή, είναι η βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα