Δισταγμοί και υποτονικότητα

Συνδυασμός απογοητευτικών στοιχείων
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:06:36

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ εμφανίσθηκαν οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας καθώς ο συνδυασμός των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και των κερδών του τρίτου τρίμηνου από μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους (Unilever, Munich Re) αναβίωσαν τους φόβους για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Wall Street, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν υποτονική χωρίς ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για την εταιρική Αμερική για να κινητοποιηθούν.

Η εβδομάδα, η οποία αποτελεί και την πιο δραστήρια από πλευράς εταιρικών ανακοινώσεων, άνοιξε με τα αποτελέσματα των εταιρειών Lexmark International και 3M, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να τονώσουν την αγορά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εντυπωσιακά καλές ειδήσεις, αφού οι απλώς καλές έχουν ήδη προεξοφληθεί από τα ράλι των τελευταίων μηνών.

Η μετοχή της Lexmark International ενισχύθηκε 7,2%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη τρίτου τριμήνου, ενώ προέβλεψε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 56,15 μονάδες, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 9.777,94 μονάδες. Με άνοδο 12,78 μονάδων, ποσοστό 0,67%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.925,14 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,1%, έκαστος, παραμένοντας στην πορεία διόρθωσης που ακολουθούν από την προηγούμενη εβδομάδα και αφού πρώτα βρέθηκαν μια ανάσα από τα ψηλότερα επίπεδα του 2003.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι επενδυτές δικαιολογημένα επιδιώκουν τη ρευστοποίηση κερδών καθώς βλέπουν την εγχώρια οικονομία ασταθή και την ισοτιμία του ευρώ ενισχυμένη να απειλεί την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών.

Η αισιόδοξη πλευρά τονίζει πως όσο η Αμερική συνεχίζει να ανακοινώνει θετικά οικονομικά στοιχεία η κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα σταθεροποιείται, ενώ και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη Γερμανία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις μετοχές.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Unilevere (-5,5%), Munich Re (+6,4%), HSBC Holdings (+2,4%), Ahold (-4,7%), Numico (-2,6%), Deutsche Telekom (+1,7%), HVB (+3,7%). Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενισχύθηκαν στον απόηχο της αύξησης κατά 20% που ανακοίνωσε η αμερικανική Citigroup.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα