Γ. Αλογοσκούφης για τη διαχείριση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2003 16:20

Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο χρησιμοποίησης των εσόδων του ειδικού λογαριασμού από τις αποκρατικοποιήσεις. Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν:

α) τα έξοδα των αποκρατικοποιήσεων, όπως προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων, έξοδα, αμοιβές συμβούλων (νομικών συμβούλων, λογιστών κλπ), καθώς και το κόστος αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων

β) οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή αποζημιώσεις για απολύσεις ή συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων των επιχειρήσεων που αποκρατικοποιούνται

γ) οι υποχρεώσεις που επιβάλλει ο νόμος για κάθε επιχείρηση που αποκρατικοποιείται (ΤΑΠ-ΟΤΕ, Ταμείο ΔΕΗ, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κλπ).

Από το εναπομείναν υπόλοιπο, εξοφλούνται υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους, δηλαδή τα ποσά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την μείωση του δημοσίου χρέους (προαγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου), αλλά και για οφειλές του Δημοσίου με την ευρεία έννοια, όπως οφειλές προς το ΤΕΒΕ, τον Οργανισμό Αθήνα 2004 κλπ. Όσες από αυτές τις πληρωμές αποτελούν ταυτόχρονα δαπάνη του Δημοσίου που επηρεάζει το έλλειμμα, η δαπάνη αυτή εμφανίζεται στο έλλειμμα των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, όλα τα στοιχεία της ΔΕΚΑ Α.Ε., του λογαριασμού αποκρατικοποιήσεων και όλων των άλλων ειδικών λογαριασμών καταγράφονται στα στοιχεία του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat. Τέλος, από το 2002 όλα τα στοιχεία της κίνησης του λογαριασμού αποκρατικοποιήσεων εμφανίζονται στους λογαριασμούς του Ισολογισμού του Κράτους.

Έντονη ήταν η αντίδραση του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Αλογοσκούφη.

«Η ομολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ότι τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις κατευθύνονται παράνομα στη χρηματοδότηση τρεχουσών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου, έρχεται να επιβεβαιώσει απόλυτα τις έως τώρα καταγγελίες μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ.Αλογοσκούφης.

Κατήγγειλε επίσης ότι η πολιτική μετοχοποιήσεων της κυβέρνησης είναι εισπρακτική και πως η κυβέρνηση ρευστοποιεί άρον – άρον την περιουσία του ελληνικού λαού για να καλύψει τα τρέχοντα ελλείμματα του Προϋπολογισμού. «Η Κυβέρνηση έως τώρα το αρνείτο. Υποστήριζε ότι τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις τα χρησιμοποιούσε για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Τώρα παραδέχεται η ίδια ότι έλεγε ψέματα. Αποδεικνύεται ότι από τα έσοδα αυτά καλύπτεται μια σειρά δαπανών, που δεν εγγράφονται στον Προϋπολογισμό. Αποδεικνύεται ότι ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός», επισημαίνει ο συντονιστής της ΝΔ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα