Πάνω από τα 1,17 δολάρια το ευρώ

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 10:21
UPD:10:29

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο έναντι του δολαρίου σημειώνει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη γαλλική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία INSEE, οι καταναλωτικές δαπάνες στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 3,4% σε σχέση με τον Αύγουστο ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών.

Στις 10:09 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1703 δολάρια έναντι 1,1667 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα.

Ώθηση στο ενιαίο νόμισμα έδωσε και η δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάτι Βανχάλα, ότι η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου δεν αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για την οικονομική ανάκαμψη. Επισήμανε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος.

Οι παραπάνω δηλώσεις ερμηνεύθηκαν ως μία ακόμη ένδειξη ότι η ΕΚΤ προβληματίζεται λιγότερο απ΄ ό,τι οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων για τις συνέπειες του ισχυρού ευρώ στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους επενδυτές για μείωση των εσόδων της στο τρέχον τρίμηνο εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Toν ίδιο λόγο επικαλέστηκε και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen, για να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα