ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσιάζουν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της γαλλικής Renault.
Αντιθέτως, πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, οι ασφάλειες και οι φαρμακοβιομηχανίες μετά τα αποτελέσματα της Sanofi Synthelabo, τα οποία ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς.
Στις 10:25 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.358 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,13%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.368,44 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,15% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.568,78 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,32%.
Η μετοχή της Renault ενισχύεται κατά 2,04%, ενώ εκείνη της Sanofi Synthelabo σημειώνει πτώση 1,8%. Πτωτικά κινείται και ο τίτλος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline η οποία θα ανακοινώσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) τα τριμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα.
Σημαντικές απώλειες, άνω του 3%, καταγράφει η μετοχή της ελβετικής Adecco παρά την αξιοσημείωτη αύξηση που σημείωσε η κερδοφορία της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/22/835847.htm .
Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 3,4% σε σχέση με τον Αύγουστο ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων και πλέον ετών.
Προβληματισμό προκαλεί πάντως η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου και οι επιπτώσεις τους στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα του επενδυτές για μείωση των εσόδων της στο τρέχον τρίμηνο εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του ευρώ που καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα της στις ξένες αγορές.
Toν ίδιο λόγο επικαλέστηκε και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen, για να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάλα, δήλωσε ωστόσο ότι η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου δεν αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για την οικονομική ανάκαμψη. Επισήμανε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος.