Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 07:01
UPD:07:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινoύνται οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Topix να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα επτά μηνών.

Οι μετοχές της Nissan Motor Co. και της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την πτώση ανάμεσα στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την επισήμανση μερίδας εταιρειών των ΗΠΑ, ότι οι πωλήσεις τους δεν θα είναι τόσο υψηλές, όσο εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στις 1.034,87 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Περισσότερες από τις 1.400 μετοχές από τις 1.525 που αποτελούν τον δείκτη κινούντο πτωτικά, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάρτιο. Η υποχώρηση των τιμών των μετοχών στις ΗΠΑ και το αδύναμο δολάριο έναντι του γιεν στη Ν. Υόρκη, αύξησαν τις ανησυχίες για τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών, στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ασίας.

«Η εικόνα των κερδών τόσο τις ΗΠΑ όσο και στην Ιαπωνία δεν είναι ρόδινη», ανέφερε ο Naoki Fujiwara, ο οποίος διαχειρίζεται 2,1 δισ. δολ. σε μετοχές με την Shinkin Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι επενδυτές πουλούν στον απόηχο της υποχώρησης της αγοράς στις ΗΠΑ, αλλά και της ανησυχίας που επικρατεί για την περαιτέρω ισχυροποίηση του γιεν».

Πτωτικά κινούντο όλοι οι δείκτες στις ασιατικές αγορές, μετά τις προβλέψεις εταιρειών για τα κέρδη τους, όπως της Merck & Co., της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, από πλευράς πωλήσεων και της Amazon.com Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικών πωλήσεων μέσω Internet, οι οποίες απογοήτευσαν τους επενδυτές και άλλων, όπως της AT&T, που ανακοίνωσαν ότι θα προβούν στη μείωση του προσωπικού τους.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, τον οποίο αποτελούν περισσότερες από 800 εταιρείες, έχανε ποσοστό 2,4%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, φθάνοντας στις 83,33 μονάδες. Εν τούτοις ο δείκτης ακόμη σημειώνει κέρδη 45% από τις 28 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων και σε ποσοστό 3%, σημείωνε ο δείκτης Nikkei, φθάνοντας στις 10.546,94 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα