Volvo AG : Υπερδιπλάσια κέρδη το γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 10:57

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη, μετά την αύξηση των εσόδων του τμήματος οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και του τμήματος των αυτοκινήτων για εμπορικές μεταφορές, εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής βαρέων οχημάτων της Ευρώπης, Volvo AB.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 956 εκατ. κορώνες (125 εκατ. δολ.) ή 2,30 κορώνες ανά μετοχή, από 421 εκατ. κορώνες, ή μία κορώνα ανά μετοχή, που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μείωση σε ποσοστό 2,4% σημείωσαν οι πωλήσεις, φθάνοντας στα 40,5 δισ. κορώνες. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα καθαρά κέρδη της Volvo θα ανήρχοντο σε 675,7 εκατ. κορώνες.

Η εταιρεία, που εδρεύει στη Σουηδία, ευνοείται από τη μείωση του κόστους λειτουργίας της στις ΗΠΑ. Συνολικά απέλυσε 7.000 εργαζομένους και έκλεισε το εργοστάσιο Mack Trucks στις ΗΠΑ, από την περίοδο που άρχισε να μειώνεται η ζήτηση, δηλαδή πριν από περίπου τρία χρόνια.

«Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και δείχνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των τιμών των φορτηγών», ανέφερε ο Carl Holmquist, οικονομικός αναλυτής στην Handelsbanken, στη Στοκχόλμη.

Τα λειτουργικά κέρδη στο τμήμα των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 242 εκατ. κορώνες. Η ρευστότητα, μετά από τις επενδύσεις, ήταν αρνητική στα 800 εκατ. κορώνες το τρίμηνο.

Μεικτή εικόνα εμφάνισαν τα επί μέρους τμήματα της Volvo. Τα λειτουργικά κέρδη της από το τμήμα εξοπλισμού, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 75%, φθάνοντας στα 210 εκατ. κορώνες. Το τμήμα των λεωφορείων εμφάνισε ζημίες 93 εκατ. κορώνες από ζημίες 84 εκατ., τη στιγμή που το τμήμα των μηχανών της, Penta, σημείωσε αύξηση των κερδών του σε ποσοστό της τάξης του 31%.

Οι πωλήσεις φορτηγών αυτοκινήτων, η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 13%, φθάνοντας στα 32.662 οχήματα το τρίμηνο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι πωλήσεις στη Βόρειο Αμερική, ποσοστό 25%.

Τα έσοδα, από την κύρια αγορά της Volvo, τη Δυτική Ευρώπη, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 3%, φθάνοντας στα 21 δισ. κορώνες. Στη Β. Αμερική, μείωση της τάξης του 20% σημείωσαν τα έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας, φθάνοντας στα 10,5 δισ. κορώνες, τη στιγμή που οι πωλήσεις στην Ασία κινήθηκαν ανοδικά, σε ποσοστό 16%, φθάνοντας στα 3,6 δισ. κορώνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα