Προς τα κάτω αναθεωρεί η γερμανική κυβέρνηση για την οικονομία

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 14:31

Η κυβέρνηση Σρέντερ επιβεβαίωσε σήμερα ότι προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψής της για το ρυθμό ανάπτυξης της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης το 2004 σε 1,5% - 2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησή της για 2%. Παράλληλα, εκτιμά ότι φέτος θα καταγραφεί στασιμότητα, ενώ προηγουμένως προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 0,75%.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας και Οικονομίας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ τόνισε ότι για το 2004 «υπάρχουν κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, αν και οι προοπτικές είναι εν γένει ευνοϊκές».

Οι απότομες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ενδέχεται να τινάξουν στον αέρα τις προβλέψεις, είπε ο Κλέμεντ.

«Κατ’ αρχάς, υπάρχουν μεγαλύτερες ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία... Παραδείγματος χάριν, τα μεγάλα ελλείμματα στις ΗΠΑ. Από αυτό μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανεμπόδιστη και ανεξέλεγκτη εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αν και δεν το αναμένουμε. Μία περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν μπορεί να αποκλειστεί επίσης», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και Οικονομίας της Γερμανίας.

Ο Κλέμεντ επέμεινε ότι το κατά πόσον οι επιδόσεις της οικονομίας θα είναι προς τα ανώτερο ή κατώτερο όριο της ψαλίδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα επιτύχει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Πολλές από αυτές απαιτούν την έγκριση της άνω βουλής που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται το ότι η κυβέρνηση θα βασίσει τον προϋπολογισμό της για το 2004 σε προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης 1,7%.

Όπως αναμενόταν, το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψή του για φέτος, σε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης από 0,7% επικαλούμενο «δύσκολες οικονομικές συνθήκες στο πρώτο ήμισυ του χρόνου».

Η υπ' αριθμόν ένα οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2003 μετά από τη στασιμότητα που κατέγραψε από το 2001.

Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη - στην ίδια πρόβλεψη προχώρησαν και τα έξι σημαντικότερα ινστιτούτα της χώρας που παρακολουθούν την οικονομική συγκυρία - οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας το 2003 θα είναι οι χειρότερες από το 1993 όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί σε ποσοστό 1,3%.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα