Στα 2,6 δισ. ευρώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 12:33
UPD:12:35

ΣΤΟ ΠΟΣΟΝ των 2,6 δισ. ευρώ έφθασαν οι εισπράξεις του δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις (1,7% του ΑΕΠ), που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του ποσού αυτού ο υπουργός διευκρίνισε ότι όλα τα έσοδα που εισπράχθηκαν από μετοχοποίηση της Εθνικής Τράπεζας πάνε αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με τη διαχείριση των ποσών που εισπράχθηκαν από άλλες αποκρατικοποιήσεις ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άλλα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και άλλα για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων.

Το κράτος, πρόσθεσε, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τις συντάξεις και να καλύπτει ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους ασφαλισμένους να έχουν προβλήματα με τις συντάξεις τους, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα ποσά που εισπράττονται χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρίας. Για παράδειγμα τα ποσά που θα εισπραχθούν από τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα διοχετευθούν για την ανάπτυξη της εταιρείας αυτής.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός είπε ότι θα μειωθεί το μετοχικό του κεφάλαιο. Επίσης θα διατεθεί στο 35% με ανοιχτό διαγωνισμό και σε ασφαλιστικά ταμεία, ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα διατηρηθεί για μια πενταετία η αυτονομία του Οργανισμού.

Επίσης, το μάνατζμεντ θα είναι κοινής αποδοχής, ενώ θα διασφαλιστούν παράλληλα οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφερόμενος στην τελευταία μετοχοποίηση της ΔΕΗ είπε οτι ολοκληρώθηκε το σχέδιο που είχε καταρτιστεί το 2000.

Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της ΔΕΗ, εντονότατη τη χαρακτήρισε ο υπουργός, απο νέους επενδυτές. Η ΔΕΗ θα διατηρήσει με τον τρόπο αυτό την ενιαία υπόστασή της. Εξάλλου, για την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, είπε, οτι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προσφορών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με την ισπανική εταιρία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ πρέπει να κατοχυρώνει το νέο σχήμα, είπε ο υπουργός, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον οποιοδήποτε ''ρίσκο'' εταιρικού τύπου.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα