Η Microsoft τρόμαξε τη Ν.Υ.

Παραμένει η ανησυχία για την ανάκαμψη
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2003 00:01

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της Wall Street στις μάλλον απογοητευτικές προβλέψεις που έκανε η Microsoft για τις μελλοντικές δραστηριότητές της απέδειξε το πόσο ευάλωτη είναι η χρηματιστηριακή αγορά αυτή την περίοδο, όπου παρά την θεαματική άνοδο των τελευταίων μηνών, οι φόβοι για μια νέα υπερβολή ή τη μη-δικαίωση των σεναρίων για οικονομική ανάκαμψη και βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, εξακολουθούν να ζουν ανάμεσα στους επενδυτές.

Η αμερικανική αγορά πραγματικά τρόμαξε στο άκουσμα των προβλέψεων του γίγαντα τεχνολογίας, με τις μετοχές να χάνουν έδαφος στο τέλος της εβδομάδας και την Microsoft να υποχωρεί κατά 7,6% - σημειώνοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική πορεία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP να ηγείται της πτώσης έπειτα από την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων τρίτου τρίμηνου από την Microsoft.

Την ίδια ώρα, η ισχυρή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου συνέχισε να ασκεί πιέσεις στις μετοχές μετάλλου, χάρτου, χημικών και αυτοκινήτου, που είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς της Ευρώπης.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,15% και 0,14%, αντίστοιχα, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα των 900 και 2500 μονάδων. Ο πρώτος δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη της τάξης του 4,4% σε ετήσια βάση.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις δαπάνες τους σε τεχνολογία το 2004, τάση που θα αρχίσει να γίνεται σταδιακά εμφανής στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, με μεγάλα ονόματα να ανακοινώνουν αποτελέσματα όπως Schering, Statoil που κάνουν την αρχή τη Δευτέρα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Lloyds TSB (+0,8%), Business Objects (+11%), ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των χρηματιστηρίων, ειδικά της Φραγκφούρτης και του Λονδίνου, έπειτα από την είδηση πως η αγορά Eurex πήρε το «πράσινο φως» για την έναρξη δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα