Βέλτεκε: Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία τα ελλείμματα των ΗΠΑ

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2003 10:43

Η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει βελτίωση, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες κυρίως σε ό,τι αφορά την αμερικανική ανάκαμψη, δήλωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Ερνστ Βέλτεκε, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ομάδος των 20 (G20) στη Μορέλια του Μεξικού.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι προηγουμένως. Ωστόσο υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ, τα οποία δημιουργούν απορίες σχετικά με τη σταθερότητα, ή μη, της αμερικανικής ανάκαμψης», επισήμανε ο κ. Βέλτεκε.

«Οι κίνδυνοι υφίστανται εξαιτίας της προσάρτησης της παγκόσμιας ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία», υποστήριξε από την πλευρά του ο μεξικανός υπουργός Οικονομικών, Φρανσίσκο Χιλ Ντίας, ο οποίος προεδρεύει στην G20.

Εκτός από την παγκόσμια ανάπτυξη, ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου στη Μορέλια αποτελεί το μέλλον των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ντόχα.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ υπογράμμισε πως «άλλη μία ανησυχία» των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20, είναι η «επιτυχία της Ντόχα, μετά την αποτυχία του Κανκούν», και την ενδεχόμενη ανάγκη να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τη μείωση των επιχορηγήσεων για τα προϊόντα των υπό ανάπτυξη χωρών.

Δύο θέματα που εθίγησαν επίσης, στις εργασίες του Σαββάτου, ήταν η χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ενεργειών και το ξέπλυμα χρημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα