Ισχυρή ανάκαμψη και υψηλό πληθωρισμό προβλέπει η Ε.Ε. για την Ελλάδα

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003 13:19

ΙΣΧΥΡΟΣ θα παραμείνει το 2004 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 2005 αναμένεται κάποια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Παράλληλα, τον επόμενο χρόνο προβλέπεται αύξηση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς το 2005.

Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα σχόλιά της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που συνοδεύουν τις φθινοπωρινές προβλέψεις για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, που ενέκρινε η Ολομέλεια των Επιτρόπων κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ και θα κινηθεί στο 4,2% το 2004 και στο 3,4% το 2005. Στους «15» θα είναι 2% το 2004 και 2,4% το 2005 και στην Ευρωζώνη 1,8% και 2,3%.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, κινητήρια δύναμη αυτών των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι η εσωτερική ζήτηση και κυρίως οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση λόγω των έργων υποδομής που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η μεγάλη χρηματοδοτική βοήθεια που θα προέλθει από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. .

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων αναμένεται πάντως να επιβραδυνθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αναμενόμενη όμως βελτίωση στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον από το 2004 και τα μειωμένα επιτόκια, εκτιμά η Επιτροπή, μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε υψηλά επίπεδα την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Παράλληλα, η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίων πληρωμών υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εκτιμά ακόμη η Επιτροπή, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου θα παρουσιάσει βελτίωση καθώς η αύξηση των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι περιορισμένη ενώ οι εξαγωγές, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα αυξηθούν σημαντικά χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλός στη χώρα μας και θα ανέλθει στο 3,7% το 2004 για να μειωθεί ελαφρά στο 3,4% το 2005. Στους «15» θα φτάσει το 1,9% το 2004 και το 1,7% το 2005 και στην Ευρωζώνη στο 2% και το 1,7% αντίστοιχα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η επιρροή του «εισαγόμενου πληθωρισμού» στον τιμάριθμο θα είναι περιορισμένη ενώ οι εξελίξεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν αβέβαιες. Επισημαίνεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους ενδέχεται να επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο και τις γενναίες, όπως τις χαρακτηρίζει η Επιτροπή, αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Η προγραμματισμένη αύξηση στους ελάχιστους ονομαστικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 10% για την περίοδο 2004-2005 μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική και το κόστος εργασίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2004 και κατά 2,5% το 2005.

Σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας προβλέπεται ότι το 2004 θα είναι –2,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ (-2,6% στην Ε.Ε. και –2,7% στην Ευρωζώνη), για να μειωθεί ελαφρά στο –2,3% το 2005 (-2,4% στην Ε.Ε. και –2,7% στην Ευρωζώνη). Η αύξηση του ελλείμματος το 2004 σε σχέση με το 2003 (αναμένεται να κλείσει στο 1,7%) οφείλεται, σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας, στην αύξηση των μισθών και τα κοινωνικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Στα σχόλιά της η Επιτροπή διαπιστώνει ακόμη ότι λόγω των υπερβάσεων που έχουν διαπιστωθεί στην ιδιωτική κατανάλωση οι κίνδυνοι για σημαντική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας είναι ισχυροί. Ακόμη, είναι εξαιρετικά υψηλοί οι κίνδυνοι για μη επίτευξη των στόχων αύξησης της πρωτογενούς κατανάλωσης. Το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από το 4,3% του ΑΕΠ το 2003 στο 3,1% του ΑΕΠ το 2004.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, προβλέπεται ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να μειώνεται, παραμένοντας όμως σε υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο επίπεδα: To 2004 η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει στο 9,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (8,2% στην Ε.Ε. και 9,1% στην Ευρωζώνη) και 9% το 2005 (8,1% στην Ε.Ε. και 8,9% στην Ευρωζώνη). Το 2003 η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το 9,5% και να είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. .

Η μείωση της ανεργίας, εκτιμά η Επιτροπή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κυρίως στους νέους και τις γυναίκες αποδεικνύουν ότι οι σημαντικές δυσκαμψίες που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά εργασίας δεν έχουν καταργηθεί με ικανοποιητικό ρυθμό.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τα δύο επόμενα χρόνια έστω και με αργό ρυθμό: Το 2004 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι 97,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ (64,4% στην Ε.Ε. και 70,7% στην Ευρωζώνη) και το 2005 θα είναι 95% (64,4% στην Ε.Ε. και 70,7% στην Ευρωζώνη). Το 2003 το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει το 100,6%.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα