Ν. Χριστοδουλάκης: Δεν συμμεριζόμαστε τα στοιχεία της Επιτροπής

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003 15:20

Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι θέσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία θα συγκλίνουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα φθάσει το 2,4% το 2004.

Ο υπουργός είπε ότι ο Προϋπολογισμός, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18-20 Νοεμβρίου, θα προβλέπει έλλειμμα ίσο με 1,2% του ΑΕΠ.

Την πρόβλεψη αυτή, πρόσθεσε ο υπουργός, θα την αναφέρουμε στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς είναι δυνατόν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απέχουν τόσο πολύ από εκείνες της κυβέρνησης, είπε ότι ίσως η Κομισιόν θεώρησε πως η κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες της το 2004 λόγω των διεκδικήσεων που προβάλλονται εξαιτίας των εκλογών του 2004. Εμείς θα εμμείνουμε, πρόσθεσε, μόνο στις δαπάνες που αναφέρονται στο κοινωνικό πακέτο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της υστέρησης εσόδων το 2004 (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος μείωσης των εσόδων, δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησής τους και πρόσθεσε πως και στο παρελθόν εθεωρείτο ότι θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, αλλά οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν.

Κάθε φορά, είπε ο υπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τις προβλέψεις της για το έλλειμμα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ διασαφηνίζουν τους κυβερνητικούς στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, επειδή είναι χρονιά εκλογών, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2%. Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη και το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε άλλες δαπάνες στον Προϋπολογισμό.

Για το 2003, διευκρίνισε, υπήρξε μία απόκλιση του ελλείμματος λόγω των αυξημένων δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την καταβολή αποζημιώσεων λόγω των καταστροφών εξαιτίας των θεομηνιών. Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο των δαπανών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα