Σε απόσταση ασφαλείας

Περιμένοντας τα νέα οικονομικά στατιστικά
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 00:01
UPD:09:18

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο μετά το προχθεσινό ράλι, αναμένοντας τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Boeing προσέφεραν περιορισμένο στήριγμα στο δείκτη Dow Jones.

Η μεγάλη όμως πτώση της μετοχής της ΑΤ&Τ απομάκρυνε τα περισσότερα κέρδη των blue chips, ασκώντας πιέσεις, μετά τις φήμες ότι οι διαπραγματεύσεις περί συγχώνευσης με την BellSouth κατέληξαν σε αποτυχία. Η μετοχή της AT&T υποχώρησε περισσότερο από 4%, ενώ η μετοχή της Johnson & Johnson έχασε 2,4% της αξίας της.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.774,53 μονάδες αυξημένος κατά 0,27% και ο Nasdaq στις 1.936,56 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,22%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε ανοδική πορεία για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με το επενδυτικό κλίμα θετικό στον απόηχο της απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ την προηγούμενη ημέρα και με τις μετοχές του τομέα τραπεζών να κερδίζουν έδαφος μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών από τη γερμανική HVB Group.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,3% και 0,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 16 μονάδες πριν από το ρεκόρ του έτους και 6,8% πάνω από την αρχή του 2003.

Στρατηγικοί αναλυτές ανέφεραν πως θετικές εκπλήξεις από το οικονομικό μέτωπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού -όπως το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου σήμερα και η μεταποιητική δραστηριότητα τη Δευτέρα- ίσως προσφέρουν νέα κίνητρα στην ευρωπαϊκή αγορά και οδηγήσουν τις μετοχικές τιμές σε νέα υψηλά για το 2003.

Η αγορά, ωστόσο, έδειξε σχετικά επιφυλακτική περιμένοντας τις ανακοινώσεις των κερδών του τρίτου τρίμηνου από μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα, όπως Ericsson, Alcatel, Aventis σήμερα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: HVB (+6,2%), Bank Austria-Creditanstalt (+5%), Thomson (+4,4%), Ericsson (+1,5%), Alcatel (+2,2%), Equant (-1,6%), Unilever (-1,7%), Volkswagen (-2,6%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα