Η διασφάλιση της διαφάνειας βασικός στόχος του νέου Κώδικα Κεφαλαιαγοράς

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 15:57

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η τελευταία συνεδρίαση της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Κώδικα της Κεφαλαιαγοράς παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Ιωάννης Σχινάς, παρέδωσε στον κ. Χριστοδουλάκη, το τελικό σχέδιο του Κώδικα. Στην ειδική αυτή συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Γ. Ζανιάς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Στ. Θωμαδάκης, ο νέος Πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γεωργάνας και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Π. Αλεξάκης.

Ο Κώδικας, περιέχει συστηματικά ολόκληρο το Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς, χρηματιστηριακής και εξωχρηματιστηριακής. Αποτελείται από 423 άρθρα, κατανεμημένα σε επτά βιβλία, και συνοδεύεται από την αιτιολογική έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασίας ολοκληρώνεται ένα τεράστιο έργο. Από ένα ανοργάνωτο πλήθος ρυθμίσεων με κενά, επικαλύψεις, αντιφάσεις και ασάφεια ως προς το τι ισχύει και τι έχει παραμεριστεί, καθιερώνεται ένα σύστημα κανόνων, πλήρες, σαφές και διαφανές, που αποδίδει το σημερινό δίκαιο της κεφαλαιαγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά αποκτά ασφάλεια δικαίου, με πλήρη και συστηματική γνώση των κανόνων που ισχύουν».

Ο ελληνικός Κώδικας της Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «αποδίδει την τελευταία λέξη της θεσμικής επικαιρότητας διεθνώς, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, ενσωματώνει το σύνολο του παραγώγου δικαίου της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης Οδηγίας για την κατάχρηση αγοράς.

Ο νέος Κώδικας επιδιώκει, κατά κύριο λόγο, την διασφάλιση της διαφάνειας και την προστασία του επενδυτή. Το κεντρικό πρόβλημα είναι οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ασύμμετρη πληροφόρηση των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές προσώπων. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η τόνωση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία, στην άσκηση της εποπτικής της αρμοδιότητας, εξοπλίζεται με νομικά μέσα μεγάλης αποτρεπτικής και κατασταλτικής δύναμης, μέσα που εξασφαλίζουν αποτελεσματικότητα, αναλογικότητα και ταχύτητα στην πάταξη της κατάχρησης της αγοράς τόσο με τη μορφή της αθέμιτης εκμετάλλευσης της εσωτερικής πληροφόρησης όσο και με εκείνη της χειραγώγησης».

Η παραγωγή κανόνων δικαίου της Κεφαλαιαγοράς από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, στο κείμενο του Κώδικα λήφθηκε μέριμνα για δύο πρόσθετες αναθεωρήσεις μέσα στην προσεχή τριετία, οπότε αναμένεται ότι το θεσμικό πλαίσιο θα έχει αποκρυσταλλωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κώδικας προωθείται άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διαδικασία των κωδίκων, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος, δηλαδή με μία μόνη ψηφοφορία επί του συνόλου, χωρίς τροπολογίες ή άλλη επέμβαση στο κείμενο του Κώδικα. Η διαδικασία της ψήφισης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και ο Κώδικας να τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ψήφιση του Κώδικα της Κεφαλαιαγοράς σηματοδοτεί μια νέα φάση ωριμότητας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για αναβάθμιση των αγορών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα