Εταιρεία venture ιδρύουν Thomson και TCL International

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2003 10:19

ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των τμημάτων παραγωγής τηλεοπτικών συσκευών, με τη μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης τηλεοράσεων της Κίνας, TCL International Holdings Ltd., θα προχωρήσει η επίσης μεγαλύτερη σε μέγεθος προμηθεύτρια τηλεοράσεων των ΗΠΑ, Thomson SA, δημιουργώντας μία εταιρεία venture με συνολικές πωλήσεις ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

H Thomson, που εδρεύει στο Παρίσι και κατασκευάζει τις τηλεοράσεις μάρκας RCA και η TCL που εδρεύει στην Κίνα, θα συγχωνεύσουν τα τμήματα παραγωγής τηλεοπτικών συσκευών και τα τμήματα DVD, σύμφωνα με ξεχωριστή τους ανακοίνωση. Η TCL θα κατέχει ποσοστό 67% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία TCL-Thomson Electronics και η Thomson θα κατέχει το υπόλοιπο 33%.

Ηδη, ο επικεφαλής της Thomson, Charles Dehelly, ανακοίνωσε τη μείωση 1.200 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την αύξηση της παραγωγής στην Κίνα, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 24 παραγωγοί τηλεοπτικών συσκευών της Β. Αμερικής, λόγω του χαμηλότερου κόστους. Η μητρική εταιρεία της TCL, σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές της στην Κίνα, προκειμένου να βοηθήσει στη χρηματοδότηση για την επέκτασή της, μετά τη μείωση των κερδών της από τη δραστηριότητά της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.

«Η συμφωνία θα βοηθήσει την επέκταση της TCL εκτός χώρας», ανέφερε η Lily Jap, οικονομική αναλύτρια στη Nomura International (H.K.) Ltd., συμπληρώνοντας : «Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική εξέλιξη του τηλεοπτικού τμήματος της Thomson. Και ποιος πρόκειται να επωμιστεί το κόστος αναδιάρθρωσης μετά τη συγχώνευση»;

Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της TCL κέρδιζε ποσοστό 29%, φθάνοντας τα 2,925 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Συνολικά φέτος έχει κερδίσει ποσοστό 23%. Οι μετοχές της Thomson την εβδομάδα που πέρασε κέρδισαν ποσοστό 14%, κλείνοντας στα 18,12 ευρώ η μία την Παρασκευή στο Παρίσι.

Κινεζική αγορά

Η Κίνα, αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τηλεοπτικών συσκευών, τόσο από πλευράς πώλησης όσο και από πλευράς παραγωγής, με πωλήσεις 20 εκατ. συσκευών το επτάμηνο του 2003 εντός της χώρας και εξαγωγές 11,4 εκατ. τηλεοπτικών συσκευών.

Από κοινού TCL και Thomson, με κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ, θα πουλούν τουλάχιστον 18 εκατ. τηλεοράσεις, ετησίως.

Η TCL, η οποία κατέχει την πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων φέτος στην Κίνα, έχει μερίδιο περίπου 19% της αγοράς της χώρας. Το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις της από τις τηλεοπτικές συσκευές αυξήθηκαν σε 3,1 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (399 εκατ. δολ.). Περίπου το 1/5 των 10,2 δισ. ευρώ που εισέπραξε πέρυσι η εταιρεία, προήλθε από τις πωλήσεις τηλεοράσεων και άλλων προϊόντων βίντεο.

Η εταιρεία επεκτάθηκε στην αγορά της Ευρώπης, καθώς πέρυσι αγόρασε τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης γερμανικής κατασκευάστριας τηλεοπτικών συσκευών Schneider Technologies AG, ενώ κατασκευάζει τηλεοράσεις και για λογαριασμό της Royal Philips Electronics NV, η οποία έχει μερίδιο 4% της TCL Corp.

Σημειώνεται, ότι, η συμφωνία, προβλέπει τη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της Thomson (τηλεοράσεις, DVD-player) σε εργοστάσια στο Μεξικό, την Πολωνία και την Ταϊλάνδη, καθώς και τη μεταφορά 9.000 εργαζομένων στη νέα εταιρεία.

Στόχος του venture, είναι η πώληση τηλεοράσεων μάρκας TCL στην Ασία, των συσκευών Thomson στην Ευρώπη και των τηλεοράσεων RCA στη Βόρειο Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση της TCL.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα