Συμπεράσματα συνάντησης Συνδέσμων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας - Τουρκίας

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2003 12:23

Στη διαπίστωση ότι οι δυνατότητες συνεργασίας των Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, κατέληξε η κοινή συνάντηση εργασίας μεταξύ των Συνδέσμων Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη με πρωτοβουλία του ελληνικού Συνδέσμου.

Στην συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος μέλη των διοικήσεων των δύο Συνδέσμων καθώς και πολλοί επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Έγινε παρουσίαση των σχετικών τομέων δραστηριότητας της κάθε χώρας καθώς και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για περιπτώσεις ελληνικών επενδύσεων στο εξορυκτικό τομέα της γειτονικής χώρας. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην Υπουργός ¶μυνας της Τουρκίας κ. Ζεκί Γιαβουζτούρκ και ο Γενικός Διευθυντής Μεταλλευτικών Υποθέσεων κ. Γενέρ Καντέρ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕ κ. Κώστας Δασκαλάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η συνεργασία των δύο Μεταλλευτικών Συνδέσμων Ελλάδας και Τουρκίας θα φέρει πιο κοντά του δύο λαούς που τόσα κοινά έχουν. Οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις αξιοποιούν τον υπόγειο πλούτο και συμβάλλουν καθοριστικά στις οικονομίες των δύο χώρων. Πιστεύουμε ότι η ισχύς είναι εν τη ενώσει και ευχόμαστε οι δύο σύνδεσμοι να επεκτείνουν τη συνεργασία τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τουρκικού Συνδέσμου Ισμέτ Κασάπογλου ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο συνδέσμων ξεκίνησε την προηγούμενη άνοιξη στην Αλεξανδρούπολη και τόνισε: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Συνδέσμων και ευχαριστούμε για την διοργάνωση και τη συνεργασία. Την περίοδο αυτή στην Τουρκία διαμορφώνεται νέα μεταλλευτική νομοθεσία. Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν τους ξένους επενδυτές μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας τις συνθήκες συνεργασίας› κατέληξε ο

κ. Κασάπογλου.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας του ΣΜΕ κ. Βασίλης Νικολετόπουλος ανέφερε:

* Η γεωγραφική και γεωλογική προσέγγιση εξελίσσονται σε επιχειρηματική, βοηθούντος και του πολιτικού κλίματος.

* Οι δύο χώρες έχουν κοινό σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα στον κλάδο: υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα μεταλλικών και βιομηχανικών ορυκτών, καθώς και μαρμάρου και άλλων λατομικών προϊόντων.

* Υπάρχει πολύ αξιόλογο επίπεδο τεχνολογίας παραγωγής και σημαντικές παραγωγικές μονάδες εξορύξεως, επεξεργασίας και μεταλλουργίας και στις δύο χώρες.

* Οι ελληνικές επιχειρήσεις προηγούνται σε διεθνή παρουσία : marketing, διανομή, επενδύσεις στο εξωτερικό, παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο μεταλλευτικών επιχειρήσεων EUROMINES.

* Οι τουρκικές βασίζονται σε ορισμένα παγκοσμίου κλάσεως κοιτάσματα π.χ. βορίου, αστρίων, βαρυτίνης, χρωμίτη, μαγνησίτου, περλίτη αλλά μειονεκτούν στην εισροή ξένου κεφαλαίου.

* Κοινό πρόβλημα στις δύο χώρες αποτελούν οι δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις και πάσης φύσεως διοικητικές εγκρίσεις, και οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

* Τρεις ελληνικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις έχουν είτε επενδύσει στην Τουρκία (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., Ελληνικοί Λευκόλιθοι), είτε αξιοποιούν τουρκικά μεταλλεύματα και μελετούν επένδυση (Λάρκο). Οι μέχρι στιγμής εμπειρίες είναι πολύ θετικές. Δεν υπάρχουν, όμως, τουρκικές μεταλλευτικές επενδύσεις στην χώρα μας, ούτε έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον για το άμεσο μέλλον.

* Στον τομέα του μαρμάρου ενισχύεται πολύ το διμερές εμπόριο αλλά και γίνεται έναρξη Ελληνικών επενδύσεων στην γείτονα χώρα (Λαζαρίδης).

Οι προτάσεις για μελλοντική συνεργασία που καταγράφηκαν στην συνάντηση αφορούν:

* Περαιτέρω μικτές επενδύσεις (αναφέρθηκαν σε λατερίτες, λευκόλιθος, μπεντονίτης και μάρμαρα στην Τουρκία),

* Αξιοποίηση της μεγάλης Τουρκικής αγοράς,

* Κοινή διανομή προϊόντων π.χ. σε Δυτική Ευρώπη.

* Συνέχιση επαφών σε επίπεδο Συνδέσμων,

* Συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκής νομοθεσίας,

Η Συνάντηση έκλεισε με δείπνο στο οποίο παραβρέθηκε και μίλησε για την ελληνοτουρκική συνεργασία ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου κ. Δ Καπετανάς.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα