Ο ρόλος της ΤτΕ στην εποχή της ΟΝΕ κεντρικό θέμα στην εκδήλωση για τα 75 της χρόνια

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2003 18:48
UPD:18:53

Ο ρόλος των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών στην εποχή της ΟΝΕ, αλλά και οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ήταν τα δύο κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την εισαγωγή του ευρώ, ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επεσήμανε πως σήμερα η Τράπεζα στον ελληνικό χώρο είναι αρμόδια για τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών αλλά και για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Το σημαντικότερο έργο της είναι η εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων και η διαφύλαξη της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι παράλληλα με τον εποπτικό ρόλο της, η ΤτΕ αναλαμβάνει το έργο της παρακολούθησης και ρύθμισης των σχέσεων που διέπουν τις εμπορικές τράπεζες με τους καταναλωτές.

Πέραν της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε τις εποπτικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχεδιάζει τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη οι Αρχές αυτές να συνεργάζονται αρμονικά, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα διατήρησης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος επικέντρωσε την ομιλία του στην ανάγκη πιστής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Παράλληλα παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και απελευθέρωση των αγορών προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι πρέπει να ασκείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα στηρίζει τόσο τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας, όσο και τις προσπάθειες διαρθρωτικής προσαρμογής καθώς για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, δεν αρκεί να ανατεθεί η κύρια ευθύνη για τη σταθερότητα των τιμών στη νομισματική πολιτική.

Στην παρούσα συγκυρία ειδικά, κατά την οποία παρατηρείται σοβαρή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε αρκετά κράτη μέλη, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν δραστικά διαρθρωτικά μέτρα, όπως απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και ειδικότερα στον υψηλό πληθωρισμό που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπαδήμος συνέστησε απελευθέρωση αγορών και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου οι εγχώριες αγορές εργασίας και προϊόντων να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο κ. Παπαδήμος απέδωσε τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού στην Ελλάδα στις σχετικά επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές της Ελλάδος τα τελευταία έτη, ιδίως σε σχέση με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και σε ορισμένες υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σημειωτέον πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνιση του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Νοεμβρίου. Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του Βιμ Ντούιζενμπεργκ προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες ώστε το ευρώ να είναι ένα νόμισμα που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές.

Στο χαιρετισμό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, μέτα από μία εκτενή ιστορική αναδρομή στη νομισματική ιστορία της χώρας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε ότι πλέον η Τράπεζα είναι αρμόδια για την εφαρμογή της ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ελλάδα και υπεύθυνη να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της και είναι τμήμα του πανευρωπαϊκού συστήματος TARGET.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα