Toyota και Nissan στην κορυφή των πωλήσεων στις ΗΠΑ

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2003 09:02

ΜΕΡΙΔΙΟ ΡΕΚΟΡ στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, την αγορά των ΗΠΑ, κατέκτησαν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο των πωλήσεων της Toyota Motor Corp. και της Nissan Motor Co. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών σημείωναν κέρδη.

Οι πωλήσεις των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2002, φθάνοντας στα 422.758 οχήματα. Αύξηση 12% σημείωσαν οι πωλήσεις της Toyota και 18% οι πωλήσεις της Nissan, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata Corp. Οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέκτησαν μερίδιο 32,8% της αγοράς των ΗΠΑ το δεκάμηνο του 2003 έναντι 31,4% που κατείχαν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Τα νέα και τα ανανεωμένα μοντέλα των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του Sienna της Toyota και του Armada της Nissan, οδήγησαν στην αύξηση των πωλήσεων, καθώς οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπέρασαν τη General Motors Corp. και τη Ford Motor Co., σε θέματα ποιότητας. Και τα 12 από τα μοντέλα κάθε χρήσης καθώς και τα 17 από τα 18 συνολικά επιβατικά αυτοκίνητα, είναι από τα πιο αξιόπιστα, σύμφωνα με το περιοδικό της Ιαπωνίας, Consumer Reports New Car Preview 2004.

Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις στην αγορά των ΗΠΑ, όσο η ζήτηση των καταναλωτών θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε ο Kunihiro Shimizu, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με τη Meiji Dresdner Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Και οι δύο εταιρείες έχουν πολύ καλές επιδόσεις».

Η μετοχή της Nissan, κέρδιζε 91 γιεν ή 7,4%, φθάνοντας στα 1.323 γιεν η μία στις 12:52' μ.μ. στο Τόκυο. Της Toyota κέρδιζαν 230 γιεν ή 7,4%, φθάνοντας στα 3.360 γιεν. Ανοδο 3,9% σημείωναν οι μετοχές της Honda Motor Co., φθάνοντας στα 4.510 γιεν η μία.

Οι συνολικές πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% φθάνοντας στο 1,31 εκατ. οχήματα τον Οκτώβριο. Τόσο η Toyota όσο και η Nissan ανακοίνωσαν ότι επηρεάστηκαν λιγότερο από τις ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ, μετά την υποχώρηση των πωλήσεων στην Καλιφόρνια, όπου ξέσπασαν πυρκαγιές.

Για τον Οκτώβριο, το συνολικό μερίδιο των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, αυξήθηκε στο 32,4% από 31,1% που ήταν τον Οκτώβριο του 2002. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 165.000 οχήματα το έτος, περίπου 1,16 δισ. δολ. προ φόρων κέρδη, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή David Bradley της J.P. Morgan Chase Securities.

Nissan

Οι πωλήσεις της Nissan, οι οποίες αυξήθηκαν σε 68.046 οχήματα και φορτηγά, μειώθηκαν στην Καλιφόρνια εξ αιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε δάση της πολιτείας και κράτησαν μακριά τους καταναλωτές από τα σαλόνια αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον Jed Connelly, πρόεδρο της εταιρείας στη Β. Αμερική.

«Οι φωτιές πάγωσαν τους καταναλωτές κυρίως στη Ν. Καλιφόρνια το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου», είπε ο Connelly. Η Nissan, κατέχει την έκτη θέση σε πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Toyota

Αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 12% σημείωσαν φέτος οι πωλήσεις της Toyota, εξ αιτίας της ζήτησης των μοντέλων Camry και Corolla. Οι πωλήσεις των minivan και άλλων ελαφρών φορτηγών αυξήθηκαν κατά 11%, έναντι μείωσης των πωλήσεων οχημάτων κατά 7,3% και μείωσης 0,6% των πωλήσεων φορτηγών της General Motors. Οι πωλήσεις φορτηγών και αυτοκινήτων της Ford και της Chrysler σημείωσαν επίσης πτώση το δεκάμηνο του 2003.

Μείωση σε ποσοστό της τάξης του 7,2% σημείωσαν οι πωλήσεις της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, General Motors, φθάνοντας στα 363.043 οχήματα τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις της Ford μειώθηκαν κατά 1,9% φθάνοντας στα 282.468 οχήματα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Το τμήμα Chrysler της DaimlerChrysler, τρίτη σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης 11% τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα 166.262 οχήματα, εξ αιτίας της αύξησης της ζήτησης των φορτηγών Ram.

Οι πωλήσεις της Honda Motor Co., της πέμπτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας από πλευράς πωλήσεων, μειώθηκαν σε ποσοστό 2,9% τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα 100.270 οχήματα, σημειώνοντας για πρώτη φορά πτώση των πωλήσεών της φέτος.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με το σήμα Honda, μειώθηκαν κατά 6,2% τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα 85.539 οχήματα, μετά τη μείωση των πωλήσεων των μοντέλων Accord, Civic και των minivan Odyssey. Αντιθέτως οι πωλήσεις των μοντέλων Acura αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας στις 14.731 οχήματα, μετά την παραγωγή της νέας έκδοσης του sport σεντάν της, TL.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα