Διεκόπη το ανοδικό σερί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2003 19:02

ΜΙΚΡΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν χθες νέο ρεκόρ έτους.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν φυσιολογική και αναμενόμενη τη σημερινή, ήπια διόρθωση, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης επικαλούμενοι τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Ευοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές και για τις εταιρικές επιδόσεις, όπως αποτυπώνεται στα θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Σημειώνεται ότι η κερδοφορία των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στον αμερικανικό δείκτη S&P 500 και οι οποίες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.

Θετικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία έχει και η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που δίνει ανάσα στους μεγάλους ευρωπαίους εξαγωγείς.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.330,3 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,05%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.424,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,41% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.741,71 μονάδες με απώλειες 0,07%.

Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης SMI στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο οποίος έκλεισε στις 5.252,10 μονάδες μειωμένος κατά 1,27% υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών.

Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 5,25%, κατέγραψε ο τίτλος της Credit Suisse παρά τα καλύτερα των του αναμενόμενου αποτελέσματα του ελβετικού τραπεζικού ομίλου στο τρίτο τρίμηνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/04/840568.htm .

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν την πτώση της μετοχής στα επιφυλακτικά σχόλια εκπροσώπων του ομίλου, οι οποίοι υπαινίχθηκαν ότι απαιτείται επιπλέον κοπιώδης προσπάθεια για να κατοχυρωθεί η αντιστροφή της πτωτικής τάσης στην κερδοφορία της Credit Suisse.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο τίτλος της γερμανικής τράπεζας HypoVereinsBank εν μέσω ανησυχιών για τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 12 Νοεμβρίου. Η μετοχική της τιμή σημείωσε πτώση 4,14%. Απώλειες άνω του 4% κατέγραψε επίσης η μετοχή της Commerzbank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα