Σημαντική άνοδος του δείκτη υπηρεσιών της Ευρωζώνης

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 11:10
UPD:13:24

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν τριών ετών αναπτύχθηκε τον Οκτώβριο ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από την έρευνα Reuters-NTC Research σε 2.000 επιχειρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν από κοινού το 83% της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο σχετικός δείκτης ανήλθε τον περασμένο μήνα στο 56, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000, από 53,6 το Σεπτέμβριο, παραμένοντας για τέταρτο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του στο 54,1.

Στον αντίποδα, ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών - που αποτυπώνει το βαθμό αισιοδοξίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξάμηνο - υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δεκαεξαμήνου στα οποία είχε ανέλθει το Σεπτέμβριο. Η κάμψη της επιχειρηματικής αισιοδοξίας στη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία ήλθε σε αντίθεση με την ενίσχυση της αισιοδοξίας σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Ο δείκτης που μετρά τις νέες δραστηριότητες κατέγραψε νέα άνοδο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μετά από πτώση επί επτά συνεχόμενους μήνες: Ανήλθε στο 55,5 τον Οκτώβριο, από 53,6 ένα μήνα νωρίτερα.

Η απασχόληση στον τομέα υπηρεσιών εξακολουθεί να μειώνεται - για δέκατο πέμπτο συνεχόμενο μήνα - αν και ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, μόνο στη Γερμανία διαπιστώθηκε μείωση της απασχόλησης (αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα