Μείωση 2,3% των γερμανικών εξαγωγών το β' τρίμηνο

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 11:52

Η μείωση των εξαγωγών οδήγησε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική. Τώρα οι ίδιες εξαγωγές οδηγούν τη χώρα σε ανάπτυξη.

Οι γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/3 της οικονομίας των 2,3 τρισ. δολ. της Γερμανίας, μειώθηκαν κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Από τότε, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ιαπωνία αναζωογονήθηκε για τα γερμανικά προϊόντα, αυξάνοντας τις εξαγωγές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Αύγουστο.

«Η οικονομία θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος από την αύξηση των εξαγωγών», ανέφερε ο πρόεδρος της γερμανικής ένωσης εξαγωγέων, BGA, Anton Boerner, σε συνέντευξή του τον μήνα που πέρασε.

Η Γερμανία εμφάνιζε από το 1951 εμπορικό πλεόνασμα, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το 2002. Η BGA, που επροσωπεί 135.000 εταιρείες, εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα σημειώσουν αύξηση 4,5% το επόμενο έτος, ενώ ο επικεφαλής της Siemens AG, Heinrich von Pierer, προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα είναι «εισαγόμενη».

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία σημείωσε άνοδο τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 32 μηνών και είχε τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης το τρίτο τρίμηνο μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες. Σημειώνεται, ότι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ, οι οποίες αγοράζουν το 1/10 των εξαγομένων προϊόντων της χώρας, αναπτύχθηκαν σε ετήσια βάση με ρυθμό 7,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα