Δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα επιβάλλει από 1/3/2004 η Ε.Ε.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 14:22

Κυρώσεις από το Μάρτιο του 2004 σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, μέσω της επιβολής δασμών ύψους 200 εκατ. δολαρίων, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προβλέπεται από το μηχανισμό σταδιακών κυρώσεων που είχε προτείνει ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε για θέματα εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, από 1ης Μαρτίου του 2004, θα επιβληθούν δασμοί οι οποίοι αντιστοιχούν στο 5% των 4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη εγκρίνει ως αποζημίωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Στη συνέχεια, και σε περίπτωση μη αλλαγής της αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με τον Foreign Sales Corporation - μηχανισμό υποβοήθησης των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων, τον οποίο έχει καταδικάσει ο ΠΟΕ - σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, οι δασμοί θα αυξάνονται κάθε μήνα σε ποσοστό 1%, ή 40 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι του ορίου του 17%.

Κατά τη χθσεινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Πασκάλ Λαμί διαπίστωσε ότι η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας που εξετάζει η Γερουσία παραμένει πάντα σε ασυμφωνία με τους κανονισμούς του ΠΟΕ.

«Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε παράνομο το νόμο FSC, έδωσε στις ΗΠΑ διορία μέχρι το Νοέμβριο του 2000, για να τον καταργήσει», «πριν, δηλαδή, από τρία χρόνια, και εμείς επιδείξαμε τεράστια υπομονή», τόνισε ο Πασκάλ Λαμί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα