Σημαντικές απώλειες στο Τόκιο

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 09:53
UPD:09:54

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία πτώση σε διάστημα δύο εβδομάδων σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο εν μέσω αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στην Κάτω Βουλή (στις 9 Νοεμβρίου).

«Κατά βάση, εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός κερδίσει την πλειοψηφία, το χρηματιστήριο θα αντιδράσει θετικά», δήλωσε στη “Wall Street Journal” http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/06/841294.htm ο Νομπούκι Γκότο, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικών ερευνών της Tokio Marine Asset Management.

Αρνητικά επέδρασε στην επενδυτική ψυχολογία και η προειδοποίηση της ιαπωνικής εταιρείας ημιαγωγών Rohm ότι τα κέρδη της στην τρέχουσα οικονομική χρήση θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών της προβλέψεων. Στο δεύτερο τρίμηνο τα κέρδη της παραπάνω εταιρείας μειώθηκαν κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η μετοχή της κατέγραψε απώλειες άνω του 9%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των τραπεζών με τον τίτλο της Mizuho να κλείνει μειωμένη κατά 6,77%. Την Τρίτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα παραμένει ανήσυχη ως προς το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης και τη βελτίωση της θέσης των ιαπωνικών τραπεζών.

Ο κ. Φουκούι τόνισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα ώστε, εφ' όσον αυτό κριθεί αναγκαίο, να διοχετεύσει νέα κεφάλαια στις τράπεζες έτσι ώστε να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση. «Οι τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων από τις αγορές. Αλλά, είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσουν να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια», τόνισε ο Ιάπωνας τραπεζίτης.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,63% και έκλεισε στις 10.552,3 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 23 Οκτωβρίου, όταν είχε καταγράψει απώλειες 5,09%.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 1.035,57 μονάδες μειωμένος κατά 2,61%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα