Repsol : Μείωση 3,9% των κερδών το γ' τρίμηνο

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 10:52
UPD:10:53

ΜΕΙΩΣΗ 3,9%, εξ αιτίας του αδύναμου δολαρίου αλλά και της έκρηξης που σημειώθηκε στο διϋλιστήριό της, με αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων, εμφάνισαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της πέμπτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Repsol YPF SA.

Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 443 εκατ. ευρώ (506 εκατ. δολ.) από 461 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν ότι θα ανέλθουν σε 519 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αναρριχήθηκαν κατά 31% φθάνοντας στα 933 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η ισοτιμία του νομίσματος επηρέασε περισσότερο από ό,τι αναμένετο την Repsol», ανέφερε ο Jaime Hoyos, ο οποίος διαχειρίζεται 662 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Indosuez Fondos SA, στη Μαδρίτη, συμπληρώνοντας : «Τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο εξ αιτίας της έκρηξης που σημειώθηκε στο Puertollano».

Το ευρώ αναρριχήθηκε κατά 8,9% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα σταθεί ικανή να προσελκύσει ξένες επενδύσεις οι οποίες απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το joint venture με την BP Plc για την παραγωγή φυσικού αερίου στο Trinidad και το Tobago, αλλά και οι εξαγωγές στις ΗΠΑ , επέτρεψαν στην Repsol να αυξήσει την παραγωγή της κατά 16% σε σύγκριση με τη αντίστοιχη χρονική περίοδο, ένα χρόνο πριν, φθάνοντας στο 1,22 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Η μέση τιμή των δεικτών πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν 74% υψηλότερα μέχρι στιγμής μέσα στο 2003 έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Η παραγωγή της Repsol στην Καραϊβική την καθιστά λιγότερο εξαρτημένη στις πωλήσεις της στην Αργεντινή όπου η υπ'αριθμόν ένα ισπανική εταιρεία πετρελαιοειδών αποκομίζει περίπου τα 2/3 των πωλήσεων φυσικού αερίου στις ίδιες τιμές τους τελευταίους 21 μήνες.

Τη Δευτέρα η Repsol θα παρουσιάσει τη στρατηγική της για πρώτη φορά από τη υποτίμηση στην Αργεντινή, η οποία και περιόρισε τα κέρδη της πέρυσι.

Το έλλειμμα της εταιρείας στις 30 Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 5,95 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,3%, σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα