Στα υψηλά του 2003 η Ευρώπη

Ενδείξεις για καλύτερες ημέρες
Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2003 00:01

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν την εβδομάδα στα ψηλότερα επίπεδα του 2003, ωθούμενα από θετικά επιχειρηματικά νέα και από τις νέες ενδείξεις ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,88% και 1,13% αντίστοιχα, πάνω από τις 940 και τις 2.650 μονάδες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως η ανοδική κούρσα των προηγούμενων μηνών και ειδικά η χθεσινή θετική εξέλιξη τράβηξε τις αποτιμήσεις των μετοχών λίγο πιο μακριά και προβλέπουν εκδήλωση πωλήσεων ρευστοποίησης πριν από το τέλος του έτους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η οικονομία δημιούργησε 126.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ποσό το οποίο ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις της αγοράς (έκαναν λόγο για άνοδο κατά 55.000), ενώ στο ίδιο διάστημα ο δείκτης ανεργίας έπεσε στο 6% του εργατικού δυναμικού, από 6,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να πείθει και τους πιο δύσπιστους ότι η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα έπειτα από τις τονωτικές ενέσεις που πρόσφεραν απλόχερα η Φέντεραλ Ριζέρβ και ο Λευκός Οίκος την τελευταία διετία. Οικονομολόγοι, ωστόσο, εξακολουθούν να νιώθουν κάποιες αμφιβολίες στο κατά πόσο η οικονομία θα αναπτυχθεί με τους ίδιους ρυθμούς όταν θα τελειώσουν τα φορολογικά μέτρα και οι δημόσιες δαπάνες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές στην Ευρώπη ήταν των: Infineon (+3,6%), BMW (+3,59%), DaimlerChrysler (+1,68%), Peugeot (+1,48%), Deutsche Boerse (-10,2%), Repsol (-0,13%), Bayer (+6,98%), Lafarge (+2,83%).

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι Αμερικανοί επενδυτές υποδέχθηκαν ψυχρά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, τηρώντας πιστά το ρητό που λέει: «αγοράστε στη φήμη και πουλήστε στην είδηση».

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι εξελίξεις προϊδεάζουν για ακόμη καλύτερες ημέρες στο χρηματιστήριο.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Nvidia (+20%), Altria Group, Eastman Kodak, Wyeth.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα