Κίνα : 17% η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 07:58

Με τους ταχύτερους ρυθμούς αναπτύχθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Οκτώβριο, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, και αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εταιρείες, όπως η STMicroelectronics NV και η Dow Corning Corp. επεκτάθηκαν και κατασκεύασαν εργοστάσια στην υπ'αριθμόν δύο οικονομία της Ασίας.

Η παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό 17% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο φθάνοντας στα 375 δισ. γουάν (45 δισ. δολ.) μετά από άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 16% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

«Η Κίνα αναπτύσσεται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς», ανέφερε ο Ian Thackwray, πρόεδρος της Dow Corning, της μεγαλύτερης προμηθεύτριας σιλικόνης στον κόσμο, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συμπληρώνοντας : «Εχουμε κάνει ήδη μεγάλες επενδύσεις και θα κάνουμε ακόμη περισσότερες».

Τόσο οι επενδύσεις όσο και η παραγωγή αυξάνονται στην Κίνα, καθώς οι ξένες εταιρείες μετακινούν στη χώρα τα εργοστάσιά τους, προκειμένου να ευνοηθούν από τους χαμηλότερους μισθούς, τουλάχιστον κατά 1/20ό χαμηλότερους από αυτούς που ισχύουν στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους ο οποίος οδεύει για εκλογές φέτος, είπε, ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής στην Κίνα έχει κοστίσει στην απώλεια δύο εκατ. θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ την τελευταία διετία.

«Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας εισήλθε σε περίοδο ανάπτυξης», ανέφερε ο Chen Xingdong, οικονομολόγος στην BNP Paribas, συμπληρώνοντας : «Ο δείκτης ανάπτυξης θα είναι περίπου 16% με 17% τους επόμενους μήνες του 2003».

Οι επενδύσεις, οι οποίες περιέχουν και εκείνες από τους ξένους επενδυτές και αποτελούν περίπου το 1/3 της κινεζικής οικονομίας, αυξήθηκαν σε ποσοστό 31%, φθάνοντας στα 2,65 τρισ. γουάν το πρώτο εξάμηνο του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα