Αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Εκφράζουν οι διοικητές 10 κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 10:37

Περισσότερο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι διοικητές των 10 κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, από ό,τι ήταν κατά την τελευταία τους συνάντηση πριν από δύο μήνες, ενώ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, μετά τη συνεδρίαση των 10 διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης στην Μπανγκόκ, συμπληρώνοντας ότι : «Οι διοικητές θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε χαμηλά επίπεδα».

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενισχύει την ανάκαμψη και αυξάνει τις προοπτικές ότι οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία έφθασαν μετά από το ήμισυ του αιώνα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, προχώρησαν στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, επικαλούμενες την αύξηση των καταναλωτικών δανείων.

Σημειώνεται ότι στην οικονομία των ΗΠΑ προστέθηκαν 126.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ενώ ο διοικητής της Federal Reserve Bank είπε την εβδομάδα που πέρασε, ότι, αναμένει περαιτέρω αύξηση των προσλήψεων. Σημειώνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,2% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο και ενδέχεται να αναπτυχθεί με τους ταχύτερους ρυθμούς μιας εξαετίας το 2004, έδειξε έρευνα οικονομικών αναλυτών.

Η οικονομία των 12 μελών της Ευρωζώνης θα αρχίσει κατά πάσα πιθανότητα να αναπτύσσεται το τρίτο τρίμηνο μετά την ύφεση που σημείωσε κατά το προηγούμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 22 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Tα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα