Δύο νέα προγράμματα για 3.200 ανέργους

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 17:25

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα τίθενται σε εφαρμογή δύο νέα πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας και νέων ελεύθερων επαγγελματιών για την ένταξη στην αγορά εργασίας 3.200 ανέργων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, συνολικού προϋπολογισμού 56.480.000 ευρώ.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων

Kατανέμονται 2.100 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης ως εξής: 1.700 για άτομα με ειδικές ανάγκες, 250 για απεξαρτημένους και 150 θέσεις για νεαρούς αποφυλακισμένους.

Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται σε 36 μήνες με την υποχρέωση ο εργοδότης να απασχολήσει το άτομο μετά τη λήξη, άλλους 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε άτομο ορίζεται στα 22 ευρώ την ημέρα.

Δημιουργούνται 50 νέες θέσεις μερικής απασχόλησης, που απευθύνονται στα παραπάνω άτομα. Η ημερήσια απασχόληση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Η διάρκεια επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες και το ποσό ορίζεται σε 12 ευρώ την ημέρα.

Είναι δυνατή η μετατροπή του προγράμματος μερικής απασχόλησης σε πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, μετά την συμπλήρωση 8 μηνών απασχόλησης στην επιχείρηση, και εφόσον το άτομο μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα πλήρες ωράριο.

Η μετατροπή του προγράμματος θα γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και θα εκδίδεται τροποποιητική απόφαση εντός 20 ημερών από τον ΟΑΕΔ.

Δημιουργούνται 350 θέσεις για την απασχόληση ατόμων μόνο σε ξενοδοχειακές - τουριστικές και άλλες εποχιακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτές τους παρέχουν απασχόληση από 4 εως 9 μήνες. Το ποσό επιχορήγησης ορίζεται στα 22 ευρώ την ημέρα, ενώ η ημερομηνία έναρξης και λήξης της επιχορήγησης θα είναι η ημερομηνία έναρξης και λήξης της σύμβασης ορισμένου χρόνου.

Το πρώτο τρίμηνο από την πρόσληψη του ατόμου θεωρείται περίοδος προσαρμογής. Στο διάστημα αυτό η επιχείρηση που υπάγεται στο πρόγραμμα υποχρεούται να ορίσει άτομο της επιχείρησης, το οποίο θα έχει την ευθύνη να εκπαιδεύσει τον εργαζόμενο στο αντικείμενο απασχόλησής του. Για τις ενέργειες αυτές η επιχείρηση επιδοτείται με το ποσό των 300 ευρώ. Κατά την περίοδο προσαρμογής καταβάλλεται στην επιχείρηση και η κανονική ημερήσια επιχορήγηση.

Οι επιχειρήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 28-12-2004 και η πρόσληψη των ατόμων θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 31-12-2004. Οι ημερομηνίες αυτές δεν ισχύουν όταν ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων καλυφθεί νωρίτερα.

Πρόγραμμα επιδότησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών

Aφορά την κατάρτιση 700 ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 450 σε άτομα με ειδικές ανάγκες, 100 σε απεξαρτημένα, και 150 σε αποφυλακισμένα άτομα.

Η διάρκεια της επιχορήγησης καθορίζεται σε 48 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι ο νέος επιχειρηματίας να μην είχε επιχείρηση κατά το τελευταίο 12μηνο, η έναρξη του επιτηδεύματος να έχει γίνει από 1/9/2003 και έπειτα και η κατάθεση της σχετικής αίτησης να έχει γίνει μέχρι και την 31-12-2004.

Επισημαίνεται ότι για την καταβολή επιχορήγησης άνω των 1.500 ευρώ απαιτείται βεβαίωση φορολογικής ενημερώτητας.

Για το πρώτο 12μηνο, προκαταβολή από το ποσό των 7.600 ευρώ που δικαιούται να λάβει ο νέος επιχειρηματίας της τάξης των 4.600 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του πρώτου 12μηνου (3.000 ευρώ) καταβάλλεται σε δυο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

Για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο 12μηνο τα ποσά των 9.000 ευρώ καταβάλλονται σε έξι ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα