National Australia Bank : Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη το β' εξάμηνο

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 08:07

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, National Australia Bank Ltd., μετά την αύξηση των δανείων που χορήγησε κατόπιν υποθήκης. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της τράπεζας μετά την ανακοίνωσή της για υψηλότερα συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα περιορίσουν τα κέρδη της το 2004 στη Μ. Βρετανία.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 2,09 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 1,29 δολ. Αυτραλίας ανά μετοχή, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου από 1,12 δισ. δολ. Αυστραλίας ή 69 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο, καθώς κατέγραψε υψηλές δαπάνες μετά και από την απόλυση εργαζομένων σε αυτήν.

Ο επικεφαλής της, Frank Cicutto ανέφερε, ότι, η αύξηση του κόστους στη Μ. Βρετανία, όπου η τράπεζα πραγματοποιεί περισσότερο από το 1/4 των κερδών της, θα περιορίσουν τα έσοδα του 2004. Η δανειοδότηση κατόπιν υποθήκης θα περιοριστεί τόσο για τη Μ. Βρετανία όσο και για την Αυστραλία μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού στην οποία προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών την εβδομάδα που πέρασε.

«Φαίνεται ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη κινείται με την όπισθεν», ανέφερε ο Don Hamson, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. ΗΠΑ, σε μετοχές με την State Street Global Advisors στην Αυστραλία και κατέχει μετοχές της National Australia, συμπληρώνοντας : «Αν δούμε αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τότε θα τεθεί το ερώτημα εάν η National Australia θα μπορέσει να τα καταφέρει με τις δανειοδοτήσεις».

Το δωδεκάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου τα έσοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 3,95 δισ. δολ. Αυστραλίας και ήταν τα υψηλότερα τα οποία ανακοινώθηκαν από αυστραλιανή εταιρεία. Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, Telstra Corp., είχε έσοδα 4,06 δισ. δολ. Αυστραλίας το 2001.

Το μέρισμα που θα διανείμει το δεύτερο εξάμηνο η τράπεζα, είναι 83 σεντς ανά μετοχή, από 75 σεντς ανά μετοχή που είχε διανείμει ένα χρόνο πριν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα