Απογειώνει τα κέρδη της Porsche AG το Cayenne

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 09:17

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του επικεφαλής της Porsche AG, Wendelin Wiedeking, να «χαλάσει» την παράδοση της κατασκευής σπορ αυτοκινήτων και να δημιουργήσει το jeep Cayenne, οδήγησε την εταιρεία σε κέρδη ρεκόρ για έβδομο έτος.

Στα 20.603 οχήματα έφθασαν οι πωλήσεις του Cayenne μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Η Porsche, με έδρα τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο την αύξηση των κερδών της σε ποσοστό 21%, φθάνοντας στα 561 εκατ. ευρώ (641 εκατ. δολ.) για τη χρήση που έληξε τον Ιούλιο, εξ αιτίας της μεγάλης ζήτησης του Cayenne, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News. Σημειώνεται, ότι, η Porsche έχει επενδύσει συνολικά 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του εν λόγω μοντέλου.

«Για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, το Cayenne είναι κάτι που της ταιριάζει», ανέφερε ο Martin Sachsenmeier, ο οποίος διαχειρίζεται 4,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Frankfurt Trust, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Porsche, συμπληρώνοντας : «Ηταν μεγάλη επιτυχία».

Η εταιρεία έχει σκοπό να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη της κατά τη χρήση του 2004, ανέφερε σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Holger Haerter, στο σαλόνι αυτοκινήτου στη Φραγκφούρτη τον Σεπτέμβριο. «Φέτος, τα κέρδη μπορεί να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα, καθώς οι πωλήσεις των μοντέλων Boxster και των 911 μειώθηκαν και το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου», συμπλήρωσε.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών ωστόσο εκτιμά, ότι, οι αρχικές πωλήσεις του Cayenne, ενδέχεται να μην διατηρηθούν, καθώς η δύναμη του σήματος Porsche μπορεί να βαρύνει περισσότερο στη ζήτηση που παρατηρήθηκε την πρώτη χρονιά.

«Στην αρχή, όλοι οι fun της Porsche θα τρέξουν να το αγοράσουν», ανέφερε ο Michael Raab, οικονομικός αναλυτής της Bank Sal Oppenheim, ο οποίος κατατάσσει τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας στο «neutral», συμπληρώνοντας : «Το μοντέλο έχει δρόμο ακόμη για να αποδείξει τη δύναμή του έναντι των σπορ αυτοκινήτων».

Η Porsche άρχισε την πώληση του Cayenne, το οποίο κοστίζει από 47.600 ευρώ έως 100.000 ευρώ, πριν από ένα χρόνο και έχει αντισταθμίσει τη μείωση κατά 15% των πωλήσεων των 911 και των Boxster, τα κυριότερα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εταιρεία κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Ιουλίου, είχε πουλήσει συνολικά 20.603 μοντέλα Cayenne και εκτιμά ότι θα πουλήσει τουλάχιστον 25.000 σε ετήσια βάση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις του Cayenne ενδέχεται να φθάσουν τα 40.000 οχήματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα