Ενίσχυση σεισμόπληκτων συνταξιούχων και επιχειρήσεων

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 17:10

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτου Σπυρόπουλου, παρέχεται οικονομική ενίσχυση 352 ευρώ στους συνταξιούχους, που επλήγησαν από το σεισμό της 14ης Αυγούστου 2003.

Δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Λευκάδας, των διοικητικών ορίων των Δήμων Κεκροπίας και Ανακτορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και των διοικητικών ορίων του Δήμου Πρεβέζης, των οποίων η κύρια κατοικία, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας περί ακαταλληλότητας, έχει χαρακτηρισθεί κίτρινη ή κόκκινη.

Εάν στην ίδια πληγείσα κατοικία διέμεναν ή διαμένουν μόνιμα δύο ή περισσότεροι συνταξιούχοι, θα δικαιωθεί έκαστος το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Επιπλέον, ανεστάλη η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω επιχειρήσεων, εργοδοτών και ασφαλισμένων για έξι μήνες, από 1-8-2003, χωρίς τον υπολογισμό πρόσθετων τελών και άλλων προσαυξήσεων κατά το διάστημα αυτό, με δυνατότητα εξόφλησης όλων των ανωτέρω εισφορών μέχρι και σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά το πέρας της αναστολής.

Επειδή όμως η οικονομική ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, προέρχεται κυρίως από την πτώση του τουρισμού στις ανωτέρω περιοχές, με σχετική νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται άμεσα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αποφασίσθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία καλύπτουν όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους στις εν λόγω περιοχές και όχι μόνο στις περιπτώσεις που υπήρξε άμεσο πλήγμα από τους σεισμούς.

Με τα μέτρα αυτά αναστέλλονται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα που θα ισχύσει η νέα ρύθμιση, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που οφείλονται από επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις ανωτέρω περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό, χωρίς να υπολογίζονται κατά το διάστημα αυτό πρόσθετα τέλη.

Οι ανωτέρω εισφορές καθώς και οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τους εν λόγω οργανισμούς, που οφείλονται από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα της ισχύος της ρύθμισης αυτής, εξοφλούνται σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα εκείνου που έληξε η αναστολή, χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής, διαγραφομένων των αναλογούντων πρόσθετων τελών και άλλων προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα