ΣΕΒΙΤΕΛ: Ποιοτικά υποβαθμισμένο είναι το χύμα ελαιόλαδο

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 18:29

Ποιοτικά υποβαθμισμένο ή και νοθευμένο, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του το ανώνυμο, χύμα ελαιόλαδο, που διακινείται κυρίως σε δεκαεξάκιλους τενεκέδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, 9 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο για την ποιότητά του, αλλά σύμφωνα με φυσικοχημικές αναλύσεις της Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τροφίμων (ΕΤΑΤ), 7 στους 10 αγοράζουν τελικά ένα νοθευμένο, οξειδωμένο ή ποιοτικά υποβαθμισμένο προϊόν.

Η δειγματοληπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2003, σε 150 νοικοκυριά της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, που αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό 1019/02, το ελαιόλαδο θα πρέπει να πωλείται σε συσκευασίες μέχρι 5 λίτρων, σφραγισμένες και με την επισήμανση που προβλέπεται.

Τέλος, σημειώνεται ότι από σήμερα και για τέσσερις μήνες θα «τρέχει» ενημερωτική εκστρατεία με θέμα την προστασία του καταναλωτή από το ανεξέλεγκτο χύμα ελαιόλαδο, η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το υπουργείο Γεωργίας και τον ΣΕΒΙΤΕΛ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα