Περιμένουν νέες αποδείξεις

Διχασμένοι οι επενδυτές για το μέλλον
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:39

Η ΑΠΟΥΣΙΑ νέων κινήτρων και κατευθύνσεων άφησε τα διεθνή χρηματιστήρια ευάλωτα σε πιέσεις με τους επενδυτές να ρευστοποιούν κέρδη περιμένοντας νέες αποδείξεις για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, κυρίως στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο λόγω και της δημόσιας αργίας (Ημέρα των Βετεράνων). Οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι στις προβλέψεις τους για το μέλλον καθώς οι μεν φοβούνται πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών είναι υπερβολικά υψηλές και οι δε πιστεύουν πως έρχονται ακόμη καλύτερες ημέρες για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Oracle Corp, PeopleSoft Inc, EchoStar Communications Corp, Tiffany & Co, Federated Department Stores.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 18,74 μονάδες, ποσοστό 0,19%, φθάνοντας στις 9.737,79 μονάδες. Με απώλειες 10,89 μονάδων, ποσοστό 0,56%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.930,75 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική τροχιά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να κατοχυρώνουν κέρδη σε μετοχές τεχνολογίας, κυκλικών και αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,4% και 0,5%, αντίστοιχα, στις 930 και 2620 μονάδες.

Οι δείκτες εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα του 2003 την προηγούμενη εβδομάδα, αντανακλώντας την αισιοδοξία που επικρατούσε στην αγορά για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την προοπτική ανόδου των χρηματιστηρίων.

Οι κυκλικές μετοχές ηγήθηκαν της πτώσης έχοντας καταγράψει θεαματικά κέρδη τις προηγούμενες εβδομάδες. Το κλίμα για τον κλάδο «χάλασε» έπειτα από τη δημοσίευση αναφοράς της Merrill Lynch με την οποία τάσσεται κατά της τοποθέτησης κεφαλαίων σε κυκλικές μετοχές στον απόηχο των μεγάλων κερδών που σημείωσαν στο τρίτο τρίμηνο και τον Οκτώβριο.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: UBS (+3%), Bayer (+1,8%), Reckitt Benckiser (+2%), AstraZeneca (+2,3%), Infineon (-4,8%), DaimlerChrysler (-1,8%, International Power (-9,7%), Parmalat (-8,4%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει σημαντικό έδαφος αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων στη χώρα στον απόηχο της επανεκλογής του Ιάπωνα πρωθυπουργού με «ψαλιδισμένη» πλειοψηφία στην ιαπωνική βουλή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα