Ωθηση από την τεχνολογία

Κέρδη σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:40

ΑΝΟΔΟ παρουσίασε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, υποκινούμενη από τα κέρδη του τεχνολογικού τομέα, καθώς οι επενδυτές επωφελήθηκαν από την τελευταία τριήμερη πτώση της αγοράς για να αγοράσουν μετοχές που είχαν χάσει μέρος της αξίας τους.

Ειδικά, οι μετοχές του κλάδου ημιαγωγών δέχθηκαν ισχυρό στήριγμα από τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών Gartner ότι οι πωλήσεις επεξεργαστών ενδέχεται να προσεγγίσουν το επόμενο έτος τα υψηλά επίπεδα του 2000.

Η μετοχή της Intel ενισχύθηκε 1,2% και της Advanced Micro Devices κατά 5,3%. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν επίσης και οι μετοχές των Boeing και General Electric, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια αεροσκαφών και κινητήρων σε κινεζικούς αερομεταφορείς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 111,04 μονάδες, ποσοστό 1,14%, φθάνοντας στις 9.848,83 μονάδες. Με άνοδο 42,36 μονάδων, ποσοστό 2,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.973,11 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση χθες για να κλείσουν με κέρδη έπειτα από ένα διήμερο πτώσης, με τους επενδυτές να επιστρέφουν σε αγορές μετοχών τεχνολογίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,3% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 37% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, στα οποία είχε υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου, και περίπου 8,7% πάνω από την αρχή του έτους.

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη παραμένει θετικό για μετοχικές αξίες, υποστηριζόμενο από τη βελτίωση των μακροοικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων. Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν πως η έλλειψη σημαντικών οικονομικών στατιστικών, κυρίως στις ΗΠΑ, μέχρι την Παρασκευή ίσως δώσουν την αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών από μερίδα επενδυτών.

Η Βαλερί Καζαμπάν της Stratege Finance στο Παρίσι εκτιμά πως τα τελευταία οικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για την ανάκαμψη, ενώ και η βελτίωση του δολαρίου στις χρηματαγορές δημιουργεί θετικό κλίμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Corus (+26,7%), Cable & Wireless (+10%), Deutsche Bank (+1,7%), T-Online, GlaxoSmithKline (+1,6%), Parmalat (-5,2%), MAN (-2,8%), Bayer (-2%).

Στο Τόκιο το χρηματιστήριο διέκοψε την πολυήμερη πτώση του, υποστηριζόμενο από τεχνικές αγορές επιλεγμένων τίτλων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα