Κίνα : Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 07:41

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, καθώς οι εξαγωγείς επιτάχυναν τις φορτώσεις τους προκειμένου να ευνοηθούν από τις εκπτώσεις φόρου τις οποίες πρόκειται να καταργήσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ και άλλους εμπορικούς της εταίρους.

Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 5,74 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, από 289 εκατ. δολ. τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των τελωνείων του κράτους στο Πεκίνο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 37% και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, φθάνοντας στα 40,9 δισ. δολ.

Η διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη νομισματική πολιτική, αλλά και να αυξήσει τα αιτήματα των ΗΠΑ για επιβολή φόρων στα κινεζικά καταναλωτικά αγαθά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο οποίος οδεύει σε περίοδο εκλογών, είπε, ότι η Κίνα ευθύνεται για την απώλεια δύο εκατ. θέσεων εργασίας στη χώρα την τελευταία διετία.

«Οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να εξάγουν περισσότερα αγαθά, πριν από την επιβολή δασμών, οι οποίοι θα τις επηρεάσουν τον Ιανουάριο», ανέφερε ο Chen Xingdong, οικονομολόγος στην BNP Paribas, στην Κίνα, συμπληρώνοντας ότι : «Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βάλουν φραγμούς στις κινεζικές εξαγωγές, εκτός αν η χώρα λάβει μέτρα, τα οποία θα μειώσουν το χάος που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο χωρών».

Οι εκπτώσεις που απολαμβάνουν οι Κινέζοι εξαγωγείς, θα πάψουν να υφίστανται από την 1η Ιανουαρίου του 2004 και θα περιοριστούν στο 13% από το 17% που ισχύει σήμερα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της υπηρεσίας φορολόγησης της χώρας εν όψει της επίσκεψης του γραμματέα Εμπορίου των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Don Evans. Ο Evans προέβλεψε ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα θα διευρυνθεί στα 130 δισ. δολ. φέτος από τα επίπεδα ρεκόρ των 103 δισ. δολ. που ήταν το 2002.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 40% τον περασμένο μήνα φθάνοντας στα 35,2 δισ. δολ., υπερβαίνοντας την αύξηση στις εξαγωγές. Οι πωλήσεις εκτός χώρας προβλέπεται να αυξηθούν σε ποσοστό 30%, σύμφωνα με τις προβλέψεις πέντε οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Το δεκάμηνο του 2003 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 33%, φθάνοντας στα 348,6 δισ. δολ. και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 40%, φθάνοντας στα 333,7 δισ. δολάρια.

¶λλη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Οκτώβριο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα έξι ετών.

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες αποτελούν περίπου το 1/3 των τιμών καταναλωτή στην Κίνα, αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,1%, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που αυτές προκάλεσαν στις καλλιέργειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα