ΑΤΕ: Αύξηση κερδών κατά 99,6%

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 13:11

Αύξηση κερδών η οποία αγγίζει το 100%, παρουσιάζει η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου τις οποίες ενέκρινε σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Τράπεζας.

Ανάλογα θετική εικόνα παρουσιάζουν και τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου της ΑΤΕ για το εννεάμηνο, γεγονός που οφείλεται στην επιτάχυνση των προγραμμάτων ορθολογισμού της λειτουργίας του Ομίλου, στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης και στη συνεχιζόμενη βελτίωση του χαρτοφυλακίου δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων της Αγροτικής Τράπεζας διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς, στο επίπεδο των 105,98 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 99,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατά βάση με τη δραστική βελτίωση του λειτουργικού (προ αποσβέσεων και προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις) αποτελέσματος, το οποίο παρουσίασε αύξηση κατά 96,6%. Σε αυτό συνέβαλε ουσιαστικά η σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 59,6% και η διατήρηση των λειτουργικών εξόδων της τράπεζας σε ελεγχόμενα και εντός των προϋπολογισθέντων ορίων επίπεδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΤΕ, στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της έχει ουσιαστικά συμβάλει η έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται στους τομείς των χορηγήσεων και καταθέσεων, οι οποίοι παρουσιάζουν σταθερούς ρυθμούς μεταβολής (6,64% και 8,50% αντίστοιχα) των λοιπών τραπεζικών δραστηριοτήτων και της διαχείρισης των κεφαλαίων της.

Παράλληλα συντελέστηκε ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων και των αποδόσεών του και συνεχίστηκε η πολιτική αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, που έχει ως στόχο, την περαιτέρω θωράκιση της Τράπεζας έναντι τραπεζικών κινδύνων.

Απόρροια και των παραπάνω, είναι το γεγονός ότι τα κέρδη και σε ενοποιημένη βάση, εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα. Συγκεκριμένα, το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων (μετά την αφαίρεση της αναλογίας της μειοψηφίας στα κέρδη), διαμορφώθηκε κατά το εννεάμηνο του 2003 στο επίπεδο των 85,44 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 65,7 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η σημαντική θετική μεταβολή των μικτών αποτελεσμάτων κατά 44% και ειδικότερα των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 61,2%, παρά τις αυξημένες προβλέψεις της περιόδου ( 88,13 εκατ ευρώ) που ήταν υπερτετραπλάσιες της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα, από τη μέχρι σήμερα πορεία των οικονομικών μεγεθών, εδραιώνεται η άποψη ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΤΕ και του Ομίλου των Εταιρειών της, θα διαμορφωθούν έως το τέλος της χρήσεως 2003 σε υψηλότερα επίπεδα και πάντως, εντός του πλαισίου των αρχικών οικονομικών στόχων που είχαν τεθεί από τη διοίκησή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα