Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Στο προσκήνιο και πάλι οι φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 19:03

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών εκδηλώθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές με αφορμή τους φόβους για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών κινδύνων έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως είναι το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός, η τιμή του οποίου αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχε επίσης η «βουτιά» του δείκτη Nikkei στο Τόκιο κατά 3,74% http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/11/17/845323.htm , καθώς και το πτωτικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικώς αναμενόταν (μετά τη σημαντική άνοδο των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο), καθώς και ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Η Μπούντεσμπανκ, πάντως, στη μηνιαία οικονομική της έκθεση αναφέρει ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.338,9 μονάδες μειωμένος κατά 1,32%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.359,3 μονάδες με απώλειες 2,59% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.674,54 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,24%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι αερομεταφορών και τουρισμού εν μέσω ανησυχιών ότι οι φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα θα οδηγήσουν σε μείωση της τουριστικής κίνησης. Η μετοχή της γερμανικής TUI, της μεγαλύτερης εταιρείας ταξιδίων στην Ευρώπη, σημείωσε πτώση κατά 5,76%.

Οι μετοχές των εταιρειών British Airways και Air France υποχώρησαν κατά 4,82% και 2,25% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες, άνω του 4%, κατέγραψε και ο τίτλος της Siemens. Η Merrill Lynch αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την επενδυτική της σύσταση για τη γερμανική μετοχή.

Μεγάλη πτώση (3,6%) σημείωσε επίσης ο τίτλος της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας mmO2 μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ότι ο έντονος ανταγωνισμός σε συνδυασμό με τις μειώσεις τιμών που επέβαλαν οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές θα πλήξουν την κερδοφορία της εταιρείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα