De Beers : Ανέβαλε την επένδυση ύψους επτά δισ. ραντ στη Ν. Αφρική

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 13:35
UPD:14:01

ΑΝΕΒΑΛΕ την απόφασή της για επένδυση ύψους επτά δισ. ραντ (ένα δισ. δολ.), στο ορυχείο Cullinan, η μεγαλύτερη παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο De Beers, εξ αιτίας της ισοτιμίας του νομίσματος της Ν. Αφρικής, ραντ, έναντι του δολαρίου.

Η εταιρεία ανέβαλε για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, να λάβει την απόφαση εάν και κατά πόσο θα επεκτείνει την προθεσμία για την εκμετάλλευση του ορυχείου Cullinan, αντί φέτος, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Brian Roodt, στην έδρα της στη Ν. Αφρική. Τον περασμένο μήνα, η De Beers ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην απόλυση εργαζομένων, των οποίων δεν ανέφερε τον αριθμό.

Η ισχυροποίηση του ραντ κατά 43% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εργαζομένων στα ορυχεία της Anglo American Platinum Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πλατίνας και την καθυστέρηση της υλοποίησης των σχεδίων της στη Ν. Αφρική, απειλώντας με τον τρόπον αυτόν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα ορυχεία καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων τους σε ραντ, ενώ πουλούν την παραγωγή τους σε δολάρια.

«Η ισχυροποίηση του ραντ επηρεάζει την τελική μας απόφαση», ανέφερε ο Roodt, συμπληρώνοντας ότι η De Beers ενδέχεται να προβεί και σε ανακοίνωση της μείωσης των θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

Τον μήνα που πέρασε, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής χρυσού της Ν. Αφρικής, Durban Roodepoort Deep Ltd., απέλυσε 3.000 εργαζομένους και μείωσε την παραγωγή της εξ αιτίας του ισχυρού ραντ. Μικρότερες εταιρείες εξόρυξης, όπως η Afrikander Lease Ltd., σκέφτονται την παύση λειτουργίας ορυχείων τους και η SouthernEra Resources Ltd., ενδέχεται να κλείσει το ορυχείο διαμαντιών στο Klipsringer.

Η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα της Αφρικής, Iscor Ltd., ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα ενδέχεται να προβεί σε μείωση του προσωπικού της.

Η καθυστέρηση υλοποίησης της επένδυσης της De Beers, ενδέχεται να ήταν το αποτέλεσμα της πρότασης από την κυβέρνηση της χώρας, να επιβάλει φόρο 8% στα έσοδα των ορυχείων διαμαντιών, συμπλήρωσε ο Roodt. Κατά της πρότασης τάχθηκε η εταιρεία, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο, παράλληλα με την ανακοίνωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ορυχείο «Cullinan» παρήγαγε το διαμάντι «Cullinan» το 1905, το οποίο κοσμεί μεταξύ άλλων το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Χωρίς την επένδυση αυτήν της De Beers, το ορυχείο θα σταματήσει την παραγωγή του το 2011.

Η πληροφορία για την καθυστέρηση της επένδυσης είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «Business Day», του Γιοχάνεσμπουργκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα