Τουρισμός: Μείωση αφίξεων 2,2% στο εννεάμηνο και συναλλάγματος 10%

Αβεβαιότητα για τα τουριστικά οφέλη των αγώνων του 2004
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 16:13

Απαισιόδοξη είναι η εικόνα του ελληνικού τουρισμού που δίνει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, που εκφράζει τις απόψεις του ιδιωτικού τουριστικού τομέα, «η τουριστική οικονομία της χώρας επιβεβαίωσε και κατά το τρέχον έτος την από δεκαετίες αποκοπή του ρυθμού αναπτύξεως της από τις διεθνείς τάσεις και τις τάσεις που επικρατούν όχι μόνο στις μεσογειακές ανταγωνίστριες χώρες, αλλά και στον μέσο όρο της Ευρώπης».

Με μείωση της εισροής συναλλάγματος της τάξεως του 10%, η Ελλάδα εμφανίζεται να «πραγματοποιεί καταστροφική οπισθοδρόμηση, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες εξακολουθούν, κάτω από τις ίδιες αντιξοότητες, να αναπτύσσονται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό». Κατά το ΙΤΕΠ, η μεγάλη αυτή μείωση είναι περισσότερο επώδυνη απ’ όσο δείχνει η εισροή συναλλάγματος, αφού η μείωση των αφίξεων κινείται στο 2%.

Η μεγάλη αυτή απόκλιση μεταξύ ρυθμού μειώσεως των αφίξεων και ρυθμού μειώσεως του τουριστικού συναλλάγματος είναι το σύνθετο αποτέλεσμα μετρίας μειώσεως των αφίξεων και αρκετά μεγαλύτερης μειώσεως του αριθμού των διανυκτερεύσεων και των τιμών που χρεώνουν τα καταλύματα. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ολίσθηση του αλλοδαπού τουρισμού, που επισκέπτεται την Ελλάδα, σε κατώτερες εισοδηματικές τάξεις.

Το Ινστιτούτο επικρίνει τη στάση της Πολιτείας στο τουριστικό τομέα και εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Το Ινστιτούτο επισημαίνει επίσης ότι οι συναλλαγματικές απώλειες για την περίοδο 2002-2003 υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών γίνεται και αυτό απειλητικό με τα μεγάλα και αυξανόμενα ελλείμματά του.

Σε εννεάμηνη βάση, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί – Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική-Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα – εμφανίζουν ομοιόμορφες μειώσεις, κινούμενες από –1,3% για την περιοχή Θεσσαλονίκης έως –4,3% για την Ρόδο.

Τρεις μικροί σχετικώς προορισμοί εμφανίζουν μειώσεις της τάξεως του 30%, μόνο δε ένας μικρός προορισμός (Καλαμάτα) έχει πραγματοποιήσει αξία λόγου αύξηση. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η μείωση για το σύνολο της χώρας σε όρους αφίξεων είναι 7,5% (στα αεροδρόμια) έναντι μέσου όρου 2,2% για το εννεάμηνο.

Η τουριστική εικόνα για τις ανταγωνίστριες χώρες είναι καλύτερη, με την Κροατία να καταγράφει αύξηση της τουριστικής κίνησης της τάξης του 6,4% για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, ενώ η Τουρκία ειδικά για τον Ιούλιο εμφάνισε άνοδο 11,9% και 19,1% τον Αύγουστο.

Με βάση τις μεσοπρόθεσμες τάσεις, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, δεν θα ανέμενε κανείς το 2004 να είναι ένα ιδιαιτέρως καλό έτος, παρά την παρουσία δύο θετικών σημαντικών εξωγενών παραγόντων: των Ολυμπιακών Αγώνων και της ανακάμψεως της παγκοσμίου οικονομίας. Είναι δύσκολο πάντως, κατά το ΙΤΕΠ, να διατυπωθούν προβλέψεις και οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι πιθανό.

Ωστόσο, ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η αύξηση ζητήσεως του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έστω και μόνο βραχυπρόθεσμα, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της εισροής τουριστικού συναλλάγματος μεγαλύτερη του 5%.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα