Δέσμη 44 μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ναυτιλίας, ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για ζητήματα Ναυτιλιακής Πολιτικής.
Αναλυτικά τα μέτρα:
1. Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στον ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) και στους άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, με αναφορά σε θέματα ναυτιλίας, ασφάλειας, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
2. Διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας (EMSA) στον Πειραιά.
3. Σχεδιασμός και βήματα εφαρμογής του Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμένων (ISPS CODE).
4. Υποστήριξη ελληνικής πρότασης για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΙΜΟ για τα σταθερά μέσα επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων.
5. Εντατικοποίηση προγράμματος προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
6. Επιδότηση και του 2ου εκπαιδευτικού ταξιδιού σπουδαστών ΑΕΝ.
7. Εναλλακτική δυνατότητα εκπαιδευτικού ταξιδιού σπουδαστών ΑΕΝ και σε ελληνόκτητα πλοία με ξένη σημαία όταν δεν επαρκούν τα διαθέσιμα ελληνικά πλοία.
8. Εντατικοποίηση ελέγχων εφαρμογής κείμενης νομοθεσίας για την απασχόληση ελλήνων ναυτικών σε πλοία όλων των κατηγοριών.
9. Νέο θεσμικό πλαίσιο για εγγραφή πλοίων σε ειδικό μητρώο ύστερα από ναύλωση «Bareboat in».
10. Ένταξη εταιριών των μεσογειακών φορτηγών πλοίων στην παράλληλη αγορά του Χ.Α.Α.
11. Καθιέρωση Χάρτας Δικαιωμάτων του επιβάτη.
12. Εκλογίκευση, εξορθολογισμός και διατήρηση του συστήματος εκπτώσεων στην ακτοπλοΐα.
13. Μόνιμη παρουσία ιατρού στις κατηγορίες των μεγάλων ακτοπλοϊκών πλοίων.
14. Λειτουργικές βελτιώσεις Ν.2932/01 με Προεδρικά Διατάγματα μετά από τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους φορείς της πλοιοκτησίας και της ναυτεργασίας.
15. Λειτουργικές βελτιώσεις Ν.3075/02 για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών στις περιπτώσεις που η εφαρμογή του νόμου καταγράφει την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων – Σταδιακή αύξηση εφάπαξ ναυτικών.
16. Εξετάζεται θετικά η δυνατότητα αναγνώρισης θαλάσσιας υπηρεσίας που αποκτάται σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με ΝΑΤ για απόκτηση αποδεικτικού ναυτικής ικανότητας μετά την εξαγορά της.
17. Συνάρτηση ασφαλιστικών εισφορών σε φορτηγά άνω των 500 κόρων με τον αριθμό υπηρετούντων ελλήνων στην σύνθεση πληρώματος, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των ελλήνων ναυτικών.
18. Εξετάζεται θετικά η μείωση φορολογίας νεότευκτων και μικρής ηλικίας πλοίων με στόχο την ποιοτική και ασφαλή ναυτιλία και την ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτικών.
19. Εφαρμογή της ρύθμισης για την αναπροσαρμογή της αξίας των πλοίων της ακτοπλοΐας.
20. Παροχή δυνατότητας ασφαλιστικής κάλυψης της επιλογής του πλοιοκτήτη για θέματα αστικής ευθύνης που προβλέπονται στο Ν. 2932/01.
21. Ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Ενεργοποίηση της ΝΑΖΩΠΕΙ (θυγατρικής του ΟΛΠ) και προγραμματισμός των βελτιώσεων των υποδομών (δεξαμενές κλπ) για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής.
22. Έργα εκσυγχρονισμού λιμενικών υποδομών πέραν των 12 Οργανισμών Λιμένων Α.Ε.
23. Μέτρα ολυμπιακής προετοιμασίας στα 8 ολυμπιακά λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Λαύριο) και στη μαρίνα Φλοίσβου προϋπολογισμού περίπου 37 εκ ευρώ.
24. Δημιουργία Ινστιτούτου κατάρτισης λιμενικών λειτουργιών και συνδυασμένων μεταφορών.
25. Πιστοποίηση ελληνικών λιμανιών για ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
26. Προώθηση στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης στις χερσαίες ζώνες των λιμανιών σε συνεργασία με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών.
27. Στρατηγικές συμμαχίες ανάπτυξης μεταξύ ελληνικών και λιμανιών άλλων χωρών.
28. Εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου για την ναυτιλιακή εταιρεία πλοίων αναψυχής (Ν.3182-ΦΕΚ 220/12-9-03) Προώθηση του Νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο - καταδυτικό τουρισμό.
29. Κοινωνία της πληροφορίας. Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελληνικής Ναυτιλίας: e-ναυτιλία
30. Εκσυγχρονισμός υποδομών ναυτικής εκπαίδευσης - κτιριακό πρόγραμμα ΑΕΝ.
31. Αξιολόγηση – πιστοποίηση – ένταξη ναυτικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια κλίμακα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
32. Μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση ναυτικού πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για την προσέλκυση νέων σπουδαστών στο ναυτικό επάγγελμα από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.
33. Επέκταση του VTS, (συστήματος ρύθμισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας), ολοκλήρωση – επέκταση συστήματος VTMIS (σύστημα ελέγχου επιτήρησης θαλάσσιας κυκλοφορίας).
Εκσυγχρονισμός, εξοπλισμός του θαλάμου επιχειρήσεων ΥΕΝ.
34. Ενίσχυση εξοπλιστικού προγράμματος για την έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών Λιμενικού Σώματος.
35. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.
36. Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σύστημα παρακολούθισης και πρόγνωσης καιρικών φαινομένων με εφαρμογές στην ελληνική ναυσιπλοΐα.
37. Συστήματα μετρήσιμων δεικτών συνέπειας, ποιότητας, ασφάλειας στην ακτοπλοΐα – εντατικοποίηση ελέγχων, επιθεωρήσεων.
38. Ο Πειραιάς Ευρωπαϊκή Μητρόπολη της ναυτιλίας – κρίσιμη μάζα θεσμών και υποδομών υποστήριξης του διεθνούς ρόλου του Πειραιά, με έργα ολυμπιακής και μεταολυμπιακής χρήσης.
39. Εστία Ναυτικών. Ανακαίνιση - αναβάθμιση του ξενώνα της Εστίας Ναυτικών με δαπάνη του προϋπολογισμού για τις ανάγκες της ολυμπιακής φιλοξενίας 2004. Μετά τη λήξη των ολυμπιακών αγώνων η Εστία αποδίδεται ξανά για την διαμονή ναυτικών.
40. Εκσυγχρονισμός ΝΑΤ- μηχανογράφηση, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, ΝΙΕΝ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού).
41. Οίκος Ναύτου, βελτίωση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται.
42. Νέο κτίριο ΥΕΝ στην ακτή Βασιλειάδη.
43. Θέση μόνιμου Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
44. Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής. Ομάδες εργασίας για τομεακή ανάλυση κινδύνων, ευκαιριών κλάδων ναυτιλίας.