Σύλληψη 48 χρηματιστών στο Μανχάταν από το FΒΙ

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 12:09

Στη σύλληψη 48 χρηματιστών προχώρησε το FBI μετά από έφοδο που πραγματοποίησε σε κτιριακό συγκρότημα στο Μανχάταν, όπου στεγάζονταν αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες. Η έφοδος του FBI πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας για απάτη στο χρηματιστήριο αξιών και χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εναντίον των συλληφθέντων θα απαγγελθούν κατηγορίες για εξαπάτηση επενδυτών μέσω ψευδών συναλλαγών στο τομέα του συναλλάγματος.

Η αγορά συναλλάγματος της οποίας ο τζίρος παγκοσμίως ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σε αντίθεση με εκείνη των μετοχών παραμένει χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο.

Οι συλλήψεις έγιναν λίγο μετά τις αποκαλύψεις παρατυπιών στο τομέα των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι πράκτορες του FBI διενήργησαν ελέγχους και στα γραφεία των εταιρειών για τις οποίες υπήρχαν υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων.

Οι αμερικανικές αρχές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασώσουν το κύρος των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της χώρας μετά την αποκάλυψη σκανδάλων όπως αυτό της Enron και της WorldCom.

Εντωμεταξύ έχουν υποβληθεί πρόστιμα σε μια σειρά τραπεζικών ιδρυμάτων της Νέας Υόρκης επειδή έδιναν παραπλανητικές συμβουλές σε πελάτες για το ποιες μετοχές να αγοράσουν.

Μάλιστα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Morgan Stanley συμφώνησε να καταβάλει στις ρυθμιστικές αρχές 50 εκατ. δολάρια καθώς κατηγορήθηκε ότι παρείχε παραπλανητικές επενδυτικές συμβουλές στους πελάτες της εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα, σημαντικές προμήθειες από εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα